De ce e complicat să fie amendaţi comercianţii ilegali de flori

De ce e complicat să fie amendaţi comercianţii ilegali de flori

Comercianţii ilegali de ghiocei şi viorele, flori incluse în Cartea Roşie, au dat start businessului. Într-o zonă propice pentru această afacere de pe drumul Chişinău-Orhei, bucheţelul este vîndut cu pînă la 25 de lei. 


Inspectorii ecologici şi poliţiştii dau asigurări că stau cu ochii pe cei care încalcă legea, iar persoanele care vor fi prinşi în timp ce rup florile din pădure, vor fi amendaţi. 


La vederea presei, mai multe persoane au luat-o la sănătoasa, prin pădure. O singură femeie a acceptat să vorbescă şi a dat asigurări că florile pe care le vinde sînt din grădina ei, chiar dacă şi asta este o abatere. 

"Eu singurică le fac, vin pe şosea și le vînd. Ce să fac? Am prea mulți frați acasă, sîntem cinci. Să fac de mîncare și să le dăm și lor să mănînce. Cu 20, 25, 15 le vînd", a spus femeia. 

Pădurarii spun că ghioceii şi viorelele nu au înflorit încă în păduri, pentru că este prea frig. Dar, specialiştii sînt convinşi că florile crescute în grădini de oameni sînt din bulbii rupţi anterior din pădure. 

"Mulţi vînd din ceea ce cresc acasă. Şi pentru a atrage, în cazul cînd se opreşte automobilul şi procură, ei spun că sînt din pădure. Dacă nu s-ar opri, dacă nu ar staţiona, dacă nu ar fi cerere pentru aceste plante, atunci s-ar stopa în genere toată comercializarea", a declarat Vitalie Starodub, inginer-şef silvic la Întreprinderea pentru Silvicultură Orhei.

Reprezentanţii Ocolului Silvic din Orhei şi poliţiştii spun că au început deja să facă razii, dar, culmea, în momentul filmării reportajului, nici un vînzător de flori rare nu mai era pe drum.


Oamenii legii spun că pot da sancţiuni doar dacă persoana este surpinsă chiar în momentul în care rupe ghioceii sau viorelele din pădure. Anul trecut, în zona în care de obicei persoanele vînd ghiocei, au fost instalate indicatoare rutiere care interzic staţionarea maşinilor. 

"Aplicăm şi amenzi, în special discutăm cu ei, le explicăm, le facem cunoştinţă cu legislaţia în vigoare. Anul trecut am întocmit procese verbale, dar din motiv că dumnealor nu vin cu buletine de identitate la comercializare, este foarte complicat de întocmit procesul verbal", a precizat Ştefan Mihalaş, şeful Inspecţiei Protecţiei Mediului Orhei.

Persoanele care culeg din pădure flori pe cale de dispariţie pot primi amenzi de pînă la 3.000 de lei.Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load