TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Datele persoanelor juridice pe domeniul „.md” vor putea fi vizualizate „într-o perspectivă apropiată”

Datele persoanelor juridice pe domeniul „.md” vor putea fi vizualizate „într-o perspectivă apropiată”

Informații complete despre datele persoanelor juridice care dețin nume de domenii gestionate de întreprinderea de stat MoldData vor putea fi disponibile publicului „într-o perspectivă apropiată”.


Despre aceasta se menționează în răspunsul instituției la o solicitare de informație a portalului Media-azi.md. Anterior, datele despre persoane juridice și fizice erau disponibile prin intermediul serviciului WHOIS, însă accesul la acesta a fost restricționat, odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului General privind Protecția Datelor cu Caracter Personal, cunoscut ca și GPR.


Prin intermediul serviciului WHOIS, cu ceva timp în urmă, puteau fi vizualizate mai multe date despre domeniul „.md” și deținătorii acestuia – numele, adresa, datele de contact. În prezent, asemenea informații lipsesc.


Portalul Media-azi.md a încercat să afle cine, cînd și de ce a decis ca asemenea date să fie ascunse de publicul larg? Într-o cerere de solicitare de informație, am solicitat Molddata să ne spună în ce condiții ar putea restabili publicarea datelor complete privind persoanele care au înregistrat vreun site pe domeniul md.


„Vă aducem la cunoștință că, într-o perspectivă apropiată, MoldData va efectua modificările necesare pentru ca datele persoanelor juridice care dețin nume de domenii să poată fi vizualizate prin intermediul Serviciului WHOIS”, se menționează în răspunsul MoldData.


Potrivit MoldData, restricționarea accesului public la baza de date ccTLD.md WHOIS a fost condiționată de „cerințele impuse de Uniunea Europeană, odată cu intrarea în vigoare, la 25 mai 2018, a Regulamentului General privind Protecția Datelor cu Caracter Personal (GDPR 20016/679), precum și prevederilor legislației naționale în domeniu.


Într-un comentariu publicat de portalul nostru, jurnalistul de investigație de la RISE Moldova Dumitru Stoianov sublinia că, anterior, accesul la datele despre deținătorii domeniilor era liber și mult mai simplu, întrucît „erau site-uri de tip WHOIS, unde puteai vedea email-lul, etc. Acestea au fost restricționate, în mare parte, inclusiv datorită GDPR. Acum poți vedea, doar data înregistrării”, a comentat Stoianov.


Precizăm că portalul Anticorupție.md a publicat și o investigație „Proprietarii site-urilor de ştiri şi interesele pe care le promovează”, realizată în baza datelor oferite de serviciul WHOIS, cu acces la nume și alte date de contact.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load