TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Datele din certificatele de concediu medical vor fi înregistrate pe o platformă online

Datele din certificatele de concediu medical vor fi înregistrate pe o platformă online

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat miercuri, 4 septembrie, portalul certificatelor de concediu medical.


Pe acesta vor fi înregistrate datele din certificatele medicale și vor fi transmise Casei Naționale de Asigurări Sociale, care, începînd cu 1 iulie 2019, calculează și achită indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă.


Astfel, pacienții vor primi în continuare certificate de concediu medical pe suport de hîrtie, pe care îl vor prezenta angajatorului. Datele de pe aceste certificate vor fi introduse pe platformă de instituțiile medico-sanitare, pentru ca ulterior informațiile să poată fi utilizate de CNAS.


Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ala Nemerenco a declarat la lansarea portalului, că utilizarea acestuia are drept scop instituirea unui mecanism de evidență și a unui control sistemic asupra modului de plată a indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă.


Din 1 iulie 2019, sînt aplicate noi proceduri de calculare și plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Conform acestora, angajatorul va stabili, calcula și achita, din mijloacele financiare proprii, indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă pentru primele cinci zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă. Începînd cu a șasea zi, indemnizația va fi calculată și stabilită de Casele teritoriale de asigurări sociale.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load