COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Date oficiale: Cîte femei au fost alese în funcția de primar

Date oficiale: Cîte femei au fost alese în funcția de primar

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, susține că, în alegerile locale generale din octombrie curent, a fost o participare mai sporită a femeilor în raport cu anii precedenți.

Despre aceasta el a anunțat, în cadrul conferinței: „Participarea și reprezentarea femeilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local”, informează NOI.md cu referire la oficial.md.

Dorin Cimil a anunțat că, în calitate de concurente electorale au fost înregistrate peste 24 mii de femei la funcția de primar și consilieri de nivelul I și II, ceea ce reprezintă 44% din totalul concurenților electorali înregistrați.


„După ambele tururi de scrutin, astăzi în RM sînt 196 – femei primare, aproape 22% din totalul primarilor aleși. De asemenea, 3 823 – consiliere locale de nivelul I sau peste 36% și 300 femei alese în calitate de consilieri de nivelul II sau 27% din totalul celor aleși”, a precizat el.

Potrivit lui Cimil, dacă e să comparăm aceste rezultate cu scrutinele locale anterioare, atunci se pot face unele concluzii. „La alegerile din anul acesta au fost alese cu peste 1% mai multe femei la funcția de primar decît cele desfășurate anul 2015, iar față de scrutinele din 2011 și 2007, a fost înregistrată o creștere cu aproape 4%. De asemenea, în 2019, au fost alese cu 6,5 % mai multe femei în funcția de consiliere de nivelul I decît în 2015. Un procent și mai mare am înregistrat la consilierii de nivelul II , unde diferența între 2019 și 2015, este de 8,5%. Există niște rezultate bune, vedem că participare și implicarea femeilor crește, dar ne întrebăm dacă este suficient acest lucru?! Eu cred că nu. E nevoie să conștientizăm nu doar factorul gender, este vital și important, dar și conștientizarea faptului că e indiferent de etnie, vîrsta, fiecare are dreptul de a fi ales și dreptul de a-și reprezenta comunitatea”, a mai spus Cimil.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load