Date concrete: Cît și cum vor crește salariile medicilor

Date concrete: Cît și cum vor crește salariile medicilor

Dacă autoritățile vor reuși să schimbe legislația, primele majorări de salarii în sistemul medical ar putea să fie efectuate în luna septembrie. Dacă nu, cel tîrziu pe 1 octombrie, iar majorările vor începe pe categorii.


Despre asta a anunțat ministra Sănătății Ala Nemerenco la „Cutia Neagră” de la TV8.


„Nu o să majorăm salariile cum s-a făcut pînă acum. Trebuie să identifici la început suma de bani de care ai nevoie, după asta să faci calculele ca să înțelegi pe cît îți ajunge plapuma. Atunci cînd o desfaci la tot sistemul, unul primește 10 lei, altul 180 și toată lumea e nefericită. Cînd tu iei un singur element și acoperi mai multe categorii de lucrători medicali, lucrul este simțit. Acum vor beneficia de majorări cei care lucrează la greu – gărzile. Așa au făcut toate țările. Eu voi merge pe experiența altora. Nu vreau să fac nicio încercare pentru a suferi un eșec”, și-a anunțat ministra planurile.


Ala Nemerenco afirmă că o să fie mărită plata de patru ori pentru o gardă. Brut se dorește o majorare pînă la 40-50 de euro pentru o gardă, adică aproximativ o mie de lei. Beneficiari vor fi mulți medici.


„Gărzi fac acolo unde nu este suficient personal medical. Astăzi fac gărzi cei care au nevoie de acești bani și îi cîștigă cinstit. sînt medici care fac și 3-4 gărzi și șase, pentru că ei cumulează în diferite instituții. Cunoaștem că cei care fac gărzi sînt în special tineri și o să atingem astfel o categorie care este cea mai pregătită de a-și face bagajele, pentru că cei mai în vîrstă rămîn în țară”, a argumentat Nemerenco.


A doua etapă de majorări de salarii ar putea fi efectuată anul viitor, dar ministra a evitat să spună ce categorie de medici va fi beneficiară.


De asemenea, autoritățile planifică să majoreze indemnizațiile unice oferite medicilor care acceptă să activeze în localitățile rurale sau în instituții îndepărtate de locul de trai. Indemnizația unică pentru cei care vor merge în sate va constitui 40 de mii de lei, pînă la 80 de mii pentru asistenți medicali și 120 de mii pentru medici, care merg în zone îndepărtate.


„Voi opta pentru faptul ca nu doar cei care au învățat la buget să beneficieze de acești bani, dar și cei care au învățat la contract și vor să meargă în locurile vacante pe care le anunță Ministerul Sănătății”, spune  Ala Nemerenco.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load