COVID-19 în MOLDOVA

Cum vor activa din 1 septembrie școlile mari din capitală

Cum vor activa din 1 septembrie școlile mari din capitală

Directorii a peste 30 de şcoli din Capitală sînt puşi la grea încercare în preajma noului an de învăţămînt.

Din cauza numărului mare de elevi, acestora le este tot mai greu să aleagă modelul de învăţare. Profesorii și părinții optează pentru prezența fizică a acestora la ore, transmite Publika.md.

Liceul ”Mihail Berezovschi” este frecventat de 2.200 de elevi, iar în clase sînt şi cîte 36 de copii.


Cei mai mici vor veni la fiecare zi la ore şi vor învăţa în două schimburi.

O lecţie va dura 30 de minute, iar profesorii vor primi adaos la salariu, pentru că vor sta mai mult la muncă. Restul claselor vor avea ore a cîte 45 de minute, dar elevii vor veni la şcoală pe rînd.

"În sala de clasă în care va avea loc lecţia, va fi deschis calculatorul cu camera web, ca să poată auzi copilul lecţia predată de profesor", a spus directorul Liceului Teoretic "Mihail Berezovschi", Ana Eremei-Berezovschi.

La Liceul "Onisifor Ghibu", sălile de coregrafie, cea de festivităţi şi cea de sport vor fi transformate în clase pentru elevii dintr-a întîia. Restul copiilor vor face ore combinate: cît timp o parte vor veni la ore, ceilalţi vor studia de acasă.

"Nu ne-am dus în două schimburi, pentru că aici sînt costuri suplimentare, avem nevoie de mijloace financiare suplimentare. Şi am considerat că aşa nu va fi nici pentru profesor foarte complicat, să facă atîtea ore, pentru că noi cadre didactice nu avem", a declarat directorul Liceului Teoretic "Onisifor Ghibu", Elena Cernei.

După cele cîteva luni în care elevii au făcut ore online, directorii mizează mai mult pe sistemul de învăţămînt tradiţional.

"Să spunem că sîntem satisfăcuţi o sută de procente, am spune neadevărul. Chiar dacă statisticile arată altceva, noi ştim că realitatea este altfel. Profesorii care au fost mai îndrăzneţi au făcut lecţii online, ceilalţi au fost mai modeşti şi au lucrat pe platforma classroom", a declarat directorul Liceului Teoretic "Onisifor Ghibu", Elena Cernei.

Decizia privind modul de organizare a învăţămîntului este pusă pe umerii directorilor instituţiilor. Viceprimarul Capitalei Angela Cutasevici a declarat că în Chişinău sînt 30 de şcoli suprasolicitate:

"Ne va fi foarte dificil să organizăm procesul educaţional ţinînd cont de faptul că foarte multe instituţi sînt suprasolicitate. 30 de instituţii au acoperire de 100 de procente şi aici ne va fi complicat, pentru că nu va fi posibil de respectat acea distanţă socială"

Precedentul an şcolar s-a încheiat cu ore online, o premieră pentru sistemul de învăţămînt. Autorităţile au anunţat că din 1 septembrie, elevii sînt aşteptaţi la şcoală, doar că orele nu vor mai fi la fel.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, 75 la sută dintre instituţii intenţionează să primească elevii în clase, cu asigurarea normelor de protecţie împotriva noului virus. Celelalte vor aplica învăţămîntul combinat, mai exact lecţii cu prezenţa elevilor, dar şi ore online.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load