X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum va fi ales procurorul general

15 noi. 2019,, 08:00   Societate
4189 0

Ion Chicu dă asigurări că desemnarea unui procuror general se va face în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția și recomandările altor foruri internaționale. Această declarație a fost făcută de premier în cadrul unei emisiuni de la M1.

Potrivit prim-ministrului, cel mai corect va fi ca toate schimbările în justiție și desemnarea unui procuror general să fie aprobate și reglementate doar după ce se va expune pe marginea acestui subiect Comisia de la Veneția.

„Pe 9 decembrie, Comisia de la Veneția va examina avizul privind Legea Procuraturii. Vom ajusta proiectul totalmente sau cu strictețe, în conformitate cu ceea a cerut și a recomandat Comisia. Sper că vom avea un aviz pozitiv”, a declarat Ion Chicu.

Premierul a dat asigurări că odată cu avizul pozitiv din partea Comisei se va putea trece la următoarele etapă de lucrări pe reforma justiției.

„Atunci, imediat va fi votat acest proiect și vom purcede la elementele descrise sau prevăzute în această reformă, inclusiv lansarea evaluării externe a judecătorilor și procurorilor. Pe dimensiunea procurorillor cu experiență în țările europene va fi bineînțeles un regulament conform căruia vor activa niște comisii și sperăm că în urma activității acestor comisii, sistemul justiției și procuratură să fie curățat de elementele, care, în principiu, au compromis totalmente acest sistem”, e declarat Chicu.


Desemnarea unui procuror general a declanșat spargerea alianței de guvernare PSRM/ACUM, creată în luna iunie 2019. Inițial, cele două componente ale alianței au stabilit ca procurorul să fie desemnat în urma unui concurs, organizat de Ministerul Justiției. Candidaturile alese de o comisie specială urmau să fie înaintate Consiliului Superior al Procurorilor, care, la rândul său, ar fi ales o singură persoană, ce trebuia înaintată șefului statului pentru numirea în funcție. Concursul organizat de către ministerul Justiției a eșuat, însă, iar fosta prim-ministră, Maia Sandu, a decis să-și asume răspunderea prin modificarea repetată a Legii Procuraturii, astfel încăt șeful Executivului să înainteze către CSP cel puțin două candidaturi la postul de procuror general. Proiectul de asumare a provocat nemulțumirea colegilor de alianță, ceea ce a condus, în final, la căderea Guvernului Maia Sandu și ruperea coaliției de guvernare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?