COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cum sînt verificați oamenii care ajung pe Aeroportul Internațional Chișinău

Cum sînt verificați oamenii care ajung pe Aeroportul Internațional Chișinău

Cele două termoscanere instalate la Aeroportul Internațional Chișinău au fost luate și duse în altă parte.

Unul a ajuns la frontiera Leușeni. Totuși, temperatura persoanelor este verificată, însă cu ajutorul unor camere fixate pe tavan, considerate mult mai performante. Astfel, acestea nici măcar nu se observă cu ochiul liber. Iar în avion, pasagerii sînt obligați să completeze fișe epidemiologice în care sînt întrebați, printre altele, dacă au sau nu febră.

MIAHELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „Dacă acum cîteva zile, fiecare pasager era stopat și obligat să treacă printr-un termoscaner, acum oamenilor le este măsurată temperatura printr-un aparat mult mai mic, fixat pe tavan, ce are o capacitate de a verifica tot fluxul de pasageri”.


Oamenii însă nu erau la curent cu aceste modificări și păreau surprinși că nu sînt opriți pentru a li se lua temperatura corpului. Printre ei, și pasagerii cursei Milano-Chișinău: „Să vă spun sincer, n-am trecut nimic. De ce? Parcă spuneau că o să treceți. Da, mă uitam și eu unde să află, dar nu am trecut nimic”; „V-au verificat temperatura? Nu. Am completat doar o declarație. Ce ați scris acolo? Dacă am febră sau nu”, „Aici nu au verificat? Nu. V-au dat vreo fișă ceva, ați scris? Da. Ce ați scris acolo? Țările recent vizitate și dacă am simptome specifice coronavirusului”.

Pasagerii totuși sînt verificați, doar că prin niște camere de mici dimensiuni, montate în tavan, și care nu se observă.

MIHAI GROSU, OFIȚER, CONTROL FRONTIERĂ: „Iată persoana din imagine, dacă ea este depistată cu febră, aparatul ne arată o imagine roșie. Și la monitor temperatura se ridică în sus”.

Chiar în timp ce filmam despre noul sistem de verificare a temperaturii, o femeie, venită din Italia, a ajuns pe mîinile medicilor. Monitorul arătase că avea febră: „Este o doamnă în vîrstă. La moment, o verifică medicii”.

Zilele trecute, alți doi pasageri au fost duși de la aeroport la spital pentru a fi testați la coronavirus. Rezultatele au ieșit negative. Între timp, unul din cele două termoscanere, folosite inițial, a fost dus la vama Leușeni. Însă, la celelalte puncte ofițerii continuă să verifice pasagerii cu termometre digitale.

RAISA NOVIȚCHI, OFIȚERĂ DE PRESĂ, POLIȚIA DE FRONTIERĂ:„sînt unele puncte de treceri care nu au săli de așteptare. Și, deja angajații iau termometrul digital și merge prin autocar”.

Republica Moldova continuă să fie sub cod galben de coronavirus. În țară sînt disponibile în jur de 480 de teste pentru a depista noul tip de virus. Dacă va fi cazul, bolnavii se vor trata, deocamdată, la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, unde sînt cinci boxe speciale.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load