COVID-19 în MOLDOVA

Cum sînt respectate restricțiile privind expunerea țigărilor

Cum sînt respectate restricțiile privind expunerea țigărilor

Deja de cîteva zile este interzisă expunerea vizibilă a țigărilor, produselor din tutun și accesoriilor pentru acestea. Astfel, magazinele, benzinăriile și tarabele specializate trebuiau să le ascundă de pe vitrină și, la solicitarea cumpărătorilor, să prezinte doar o listă cu denumirea produselor. Deși majoritatea agenților economici s-au conformat, echipa noastră de filmare a surprins și un agent economic care nu a respectat cerințele.

Conform legii, care a intrat în vigoare încă din 15 august, în Republica Moldova, s-a interzis expunerea vizibilă a produselor din tutun, dispozitivelor și accesoriilor de utilizare a acestora. Se admite doar prezentarea listei consumatorului, sub formă de text, fără alte elemente promoționale. În majoritatea locurilor în care am intrat astăzi cu camera ascunsă, regula era respectată. În magazine, de exemplu, țigările au fost ascunse într-un dulap, lîngă casa de marcat.

Și la benzinării nu am observat abateri. Rafturile, unde pînă acum se aflau produsele din tutun, acum sînt goale.


În schimb, într-un centru comercial de la noi, o tarabă specializată în comercializarea produselor din tutun aproape că nu a schimbat nimic. Țigările au fost mutate pe un raft mai îndepărtat, iar în vitrină au rămas expuse toate dispozitivele și accesoriile.

Vînzătoarele au spus că nu văd o problemă în acest lucru și s-au făcut că nu știu despre faptul că absolut toate produsele conexe trebuiau ascunse.

Majoritatea oamenilor susțin noile modificări. În schimb alții, mai ales fumătorii, cred că măsura nu va avea efect.

La nivel global, sînt 1,3 miliarde de consumatori de tutun. Organizația Mondială a Sănătății estimează circa 8 milioane de decese anual, cauzate de consumul de tutun, inclusiv peste 1,8 milioane de europeni. Dintre aceștia, 190 de mii sînt copii. Iar conform unui studiu al ANSP, din 2019, în Republica Moldova, fiecare al patrulea om este fumător.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load