Cum să obţinem un sol fertil, rapid şi ieftin

Cum să obţinem un sol fertil, rapid şi ieftin

Orice sol poate fi îmbogăţit în cele mai restrîns timp şi foarte ieftin. Pentru aceasta nu este nevoie de adaosuri scumpe. Puteţi lua ceea ce aveţi la îndemînă …

Bălegarul, de exemplu, este o soluţie scumpă şi nici nu fiecare are posibilitatea de a-l aduce. De chimicale se tem toţi. Dar există o soluţie – sideratele. Acest îngrăşămînt verde este nu doar comod, dar şi eficient: 3 kg de masă vegetală de siderate sînt echivalente cu 1-1,5 kg de bălegar.

Nu în zadar, sideratele sînt lăudate. Tulpinile, frunzele şi rădăcinile sînt o alimentaţie perfectă pentru rîme şi insectele din sol, care împreună cu microorganismele produc humusul. Or, se ştie că cu cît e mai mult humus, cu atît e mai fertil solul. Totodată, rădăcinile sideratelor, pătrunzînd adînc în sol, îi ameliorează structura. El devine mai poros, mai aerian, sporesc cantitatea de substanţe nutritive şi de microorganisme.

S-a descoperit că rădăcinile de lupin ajung la o adâncime de 2,5 m, cele de lucernă – la 1,5 m, de trifoi, măzăriche, muștar, rapiță - 0.8-1.5 m.

Ce alegem?

Se seamănă în special plantele din trei familii:

Leguminoase - trifoi, trifoi dulce, măzăriche, fasole, mazăre, lupin.
- Cereale - secară, grâu de toamnă, ovăz, raigrasul.
- Cruciferous, sau varză - rapiță, muștar, ridiche de ulei, rapiță.
- Leguminoase – trifoi,
Important e să obţineţi o masă mare de plante.

Cînd şi cum?

Grădină poate fi sămînată vara, pe măsura eliberării straturilor de culturile timpurii. Din iunie până la jumătatea lunii septembrie – e timpul pentru boabe mari, lupin, ridiche de ulei, raigras, rapiță de primăvară, muștar, Phacelia. Solul pentru ele e trebuie doar afînat. Semințele sînt semănate după o ploaie bună și udare abundenta (este necesar și în primele zile după însămânțare). Pe timp de secetă, sideratele nu se seamănă. Plantele ce au ajuns la o înălțime de 30-40 cm sînt tăiate, zdrobite și îngropate în sol.

Toamna (la începutul lunii septembrie) sînt semănate culturi de toamnă - rapiță, grâu și secară. În acest moment, solul este suficient de umed și seminţele răsar în 5-7 zile. Înainte de a timpului de secară îngheț pentru a se dezvolta, și frunze pentru iarnă sub zăpadă.

Primăvară în zonele în care intenționați să plasați plante iubitoare de căldură, de îndată ce zăpada se topește, iar solul se usucă, puteți semăna muștar alb. El nu se teme de temperaturi scăzute și înghețurile de primăvara și cresc foarte repede. La sfârșitul lunii mai - începutul lunii iunie, acesta poate fi scos și reparate în sol. Până în momentul transplantare masă verde va putrezi.

Garanţia unei recolte bogate

Acțiunea sideratelor depinde de vârsta plantelor. Sideratul mai lent necesita aplicarea de azot suplimentar. Este mai bine să se utilizeze ca mulci sau pus în compost. Plantele tinere sînt, de asemenea, bogate în azot și se descompun rapid. Prin urmare, cel mai bun timp pentru încorporarea îngrășămintelor verzi în sol este perioada de înmugurire, și anume înainte de înflorire. Apoi roada bogată este garantată !
Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load