Cum putem îmbunătăţi calitatea apei potabile în condiţii casnice

Cum putem îmbunătăţi calitatea apei potabile în condiţii casnice

Aprovizionarea centralizată cu apă potabilă permite de a contribui la micşorarea cazurilor de îmbolnăviri, numai în cazul asigurării permanente cu o cantitate suficientă de apă de calitate garantată.

Încălcarea regulilor sanitare, atât în organizarea aprovizionării cu apă şi în procesul de exploatare a apeductelor, inclusiv stări de avarieri la reţelele şi instalaţiile de apeduct, cât şi în cazurile folosirii pentru băut, mai ales în perioada inundaţiilor, a apei din fântâni şi izvoare cauzate de topirea în masă a zăpezilor şi de ploile abudente, poate contribui la apariţia şi răspândirea în masă a bolilor diareice acute (holera, febra tifoidă, dizenteria, salmoneloze, tularemia, bruceloza, hepatita virală, enterite virotice etc.).

În aceste cazuri, pentru pregătirea bucatelor şi consumul curent, este indicată apa fiartă. Aceasta se pastrează în vase de sticlă curate, emailate sau de ceramică nu mai mult de 24 ore, la temperatura camerei. Nu se recomandă păstrarea apei potabile în vase din masă plastică.

Dacă apa din robinet, fântână, izvor este tulbure, conţine substanţe suspendate şi Dvs. nu dispuneţi de altă sursă sigură de apă garantată, această apă se recomandă a fi menţinută circa 1-2 ore pentru sedimentarea acestor substanţe. Ulterior, conţinutul vasului trebuie filtrat cu atenţie, pentru a evita tulburarea apei. Se filtrează aproximativ 2/3 din apa din vas, utilizând pentru aceasta o bucată de tifon. Apa filtrată poate fi consumată numai după fierbere. Prin fierbere, poate fi înlăturată parţial sau complet şi duritatea apei.

În ultimii ani, specialiştii în domeniu recomandă pentru consum apa de zapadă, care poate fi usor obţinută şi în condiţii casnice. Într-un vas emailat, se toarnă apa fiartă răcorită, iar vasul acoperit cu capac se introduce în congelatorul frigiderului pentru 10-12 ore. Apoi, vasul se scoate din congelator, fundul şi peretii lui se stropesc cu apă fierbinte, pentru a separa mai uşor apa congelată de vas.

Pentru consum, poate fi utilizat numai stratul de gheaţă format lângă pereţii vasului. La fundul şi în mijlocul vasului, se formează o gheaţă tulbure sau de culoare galbenă, din cauza acumulării sărurilor ce se conţin în apă şi nu este recomandată pentru utilizare. Gheaţa formată lângă pereţii vasului se dezgheaţă şi se foloseşte pentru consum. Prin îngheţare, se distrug şi nitraţii din apă, care, în cantităţi mari, sunt periculoşi pentru sănătatea omului, îndeosebi pentru copiii mici cu vârsta de până la un an. 
 
Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load