Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum ne alimentăm corect în perioada Sărbătorilor Pascale

21 apr. 2020,, 03:30   Societate
8052 0

Sărbătorile pascale ne întîmpină cu bucurie, cu daruri, cu timp petrecut alături de cei dragi, însă și cu mese îmbelșugate.

Tentațiile culinare vor fi la tot pasul și reprezintă, cu siguranță, o provocare pentru cei preocupați de greutatea corporală. Respectînd, însă, cîteva reguli simple, cîntarul nu va fi inamicul numărul unu după sărbători. Astfel, am aflat cîteva recomandări de la nutriționista Luminița Suveică, directorul Centrului Municipal de Sănătate Publică.

O alimentare corectă în perioada sărbătorilor pascale constă în mesele mici în cantitate, dar dese. ,,Chiar dacă după perioada postului vin sărbătorile, iar bucatele tradiţionale fac cu ochiul, ar fi excelent dacă nu se va uita de consumul legumelor. La orice masă, trebuie de consumat salate sau platouri cu legume, pentru a susţine digestia şi a înlesni procesul de asimilare a substanţelor nutritive. În timpul meselor de sărbătoare este recomandat de mîncat puţin şi des, de gustat din preparatele tradiţionale, numai nu de săturat cu ele. Tranziţia de la post la alimentaţia obişnuită este grea pentru organism, însă dacă se mănîncă puţin şi des, devine mai uşoară.”, menționează Luminița Suveică.

Nutriționista este de părere că cele mai grave și nocive erori pe care mulți le fac în timpul meselor de sărbătoare sînt cantități exagerate de alimente de origine animală, care în timpul postului au lipsit din rația alimentară. Un echilibru alimentar în timpul sărbătorilor pascale se obține prin combinarea eficientă a alimentelor. ,,Ce ține de combinarea corectă, primul principiu de care trebuie de ținut cont este cantitatea legumelor și fructelor va constitui 70% dint totalul alimentelor, al doilea - proteinele de origine animală nu se combină cu cele vegetale.”, subliniază Luminița Suveică.

Cu toate acestea, nutriționista observă, totuși, o schimbare în ceea ce privește autoeducarea alimentară a moldovenilor. Astfel, multe persoane au început să respecte regulile principale ce țin de rația alimentară. ,,Oamenii țin cont de cantitatea de apă consumată în timpul zilei, preferă să procure produsele din locurile autorizate, se interesează și caută produsele eco, întroduc tot mai multe fructe și legume în rația alimentară”, concluzionează Luminița Suveică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?