Cum încalcă presa drepturile copiilor. Detalii

Cum încalcă presa drepturile copiilor. Detalii

Tot mai frecvent, la Consiliul de Presă sînt depuse sesizări care se referă la mediatizarea cu încălcarea normelor deontologice a cazurilor de violență în care sînt vizați copii.

La o masă rotundă organizată miercuri, 31 ianuarie, secretarul Consiliului, Petru Macovei, a spus, că într-o societate care are grijă de copii, astfel de situații nu ar trebui să fie admise, iar instituțiile de presă care se fac vinovate trebuie sancționate, transmite IPN.

Președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, a subliniat că profesioniștii din domeniul respectării drepturilor copiilor se plîng pe modul în care jurnaliștii încalcă drepturile copiilor prin intermediul știrilor sau altor materiale jurnalistice despre cazurile de abuz. „Chiar dacă avem prevederi clare în legislație cu privire la protecția drepturilor copiilor, nu știu de ce, unele instituții media le neglijează, iar consecințele acestui comportament pot fi grave atît pentru victimă și pentru familie”, a remarcat Viorica Zaharia.

Olga Manole, membră a Consiliului de Presă, a constatat că, din păcate, cazurile de abuz împotriva copiilor, mediatizate de presă, nu sînt cazuri unice, ele indică abuzuri repetitive și denotă tendințe foarte clare. Cadrul legal relevant de care trebuie să se țină cont este Convenția ONU privind drepturile copiilor. Mai este și legea cu privire la protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației. Și nu este vorba doar despre copiii subiecți ai materialelor de presă, ci și despre copiii consumatori de presă.

Din analiza plîngerilor depuse la Consiliul de Presă se atestă încălcarea dreptului la viața privată și demnitatea copiilor, neprotejarea identității lor. Majoritatea cazurilor au aceleași încălcări, iar îndemnul experților este ca, atunci cînd există un caz de abuz împotriva unui copil, să fie mai întîi consultați psihologii și specialiștii din acest domeniu cu privire la modalitățile de mediatizare a subiectului ca, într-un final, materialul de presă să aducă beneficii societății și să nu prejudicieze drepturile copiilor vizați.

Avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu, a vorbit despre rolul educativ al presei. Jurnaliștii, în mediatizarea unui caz de abuz, trebuie să țină cont, în primul rînd, de interesul major al copilului și să reflecte subiectul doar cu permisiunea reprezentanților legali ai copilului. Trebuie să se țină cont de faptul că imaginile cu copii, odată publicate, devin virale și greu de șters. „Nu trebuie să așteptăm ca lege să ne spună cum și ce să facem. Legea este doar o normă, dar există și morala fiecărui om”, a mai spus avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load