COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cum arăta rîul Bîc înainte de carantină și cum arată acum (FOTO)

Cum arăta rîul Bîc înainte de carantină și cum arată acum (FOTO)

Pandemia de coronavirus are un beneficiu neașteptat asupra mediului încojurător. Oamenii stau acasă, iar natura ”primește o gură de aer curat”.

Companiile mari nu mai pot să activeze din cauza indisponibilității muncitorilor, astfel în rîuri nu mai sînt devărsate atît de multe deșeuri. Parcurile, lacurile, rîurile, pădurile nu mai sînt invadate de deșeurile pe care le lasă de obicei oamenii în urma lor. De exemplu, apa din rîul Bîc este una dintre cele mai murdare din toate apele curgătoare din Moldova, scrie sputnik.md.

Rîul care se întinde de-a lungul orașului Chișinău este un fel de groapă de gunoi în care vin toate deșeurile din Capitală. În el se scurg deșeuri dubioase ce vin din mai multe întreprinderi din Capitală, se spală mașini, se aruncă sticle și resturi de mîncare.


De apropate două luni și rîul Bîc a ”respirat”. Apa străvezie nu a fost niciodată o caracteristică pentru acest rîuleț, care a ajuns deja un pîrîu. Acum a devenit mai limpede ca niciodată.

”Această limpezire a apei se datorează mai degrabă inactivităților întreprinderilor mari. În jur de 50 de întreprinderi deversează lichide netratate direct în rîu de asta și apa devine atît de toxică și tulbure. Rîul Bîc are cîțiva afluneți și deșeurile sînt deversate în ei. În perioada asta de autoizolare întreprinderile mari nu au activat și respectiv nu au mai produs deșeuri. Acest lucru a făcut ca apa să fie mai puțin poluată”, a precizat pentru Sputnik Moldova președintele organizației teritoriale a Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba.

Unii internauți spun că în rîul Bîc au fost văzuți pești. Potrivit președintelui organizației teritoriale a Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, fauna din rîul Bîc a murit încă în 2013. De atunci el nu a mai văzut pești în acest rîuleț.

”În iazurile care se află mai sus de rîul Bîc există două - trei specii de pești și probabil aceștia au migrat în rîu. Din 2013 în Bîc nu au mai fost văzuți pești. Nici broastele nu mai trăiesc acolo pentru că apa este foarte toxică”, a precizat pentru Sputnik Moldova președintele organizației teritoriale a Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba.

Adevărul este că mai pot fi observate unele deșeuri lăsate la voia întîmplării, dar faptul că apa a devenit mai lipede poate fi observat cu ochiul liber.

După ce au fost reluate activitățile mai multor întreprinderi, apa ar putea ușor să se transforme din nou în una tulbure.

Pentru a reduce poluarea apei din rîul Bîc, autoritățile municipale au lua mai multe măsuri de-a lungul timpului. Au închis spălătoriile auto care deversau ape uzate în rîu și au amendat administratorii întreprinderilor care aruncau ape netratate în afluenții Bîcului.

Apa din rîul Bîc este extrem de poluată. Asta au arătat numeroase probe prelevate din fluviu. Acest lucru se datorează în mare parte apelor uzate care sînt deversate în rîu.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load