Cum ar putea fi reconstituită reputația Curții Constituționale?

Cum ar putea fi reconstituită reputația Curții Constituționale?

În ultimii ani, a existat o discreditare completă a profesiei de judecători ai Curții Constituționale a Moldovei, prin urmare, nu este ușor să se restituie fostul prestigiu al CC. Acest lucru poate fi realizat doar de profesioniști cu înaltă calificare, care cunosc perfect legislația constituțională, dacă vor fi aleşi în noua componență a CC, totuşi aceştia vor trebui să muncească mult pentru acest lucru.


Este opinia exprimată de fostul președinte al Curții Constituționale a Moldovei, Dumitru Pulbere, care a fost invitatul postului de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.


„Nu știu ce oameni ar trebui aleși acum la Curtea Constituțională, care ar putea recîştiga prestigiul de cîndva al Curții Constituționale”, a recunoscut el sincer.


„Și Victor Puşcaş, pe cînd era președinte al Curții Constituționale, şi eu, fiind președintele CC, am comis şi noi greșeli. Unele dintre deciziile noastre nu au fost nici ele perfecte. Dar nouă nici prin minte nu ne-ar fi putut trece să procedăm ca judecătorii din completul precedent al CC, care au spus că deciziile noastre fac parte din Constituție”, a menţionat Dumitru Pulbere.


El a subliniat că, o anumită perioadă de timp, Curtea Constituțională a Moldovei și-a avut propria reputație, mai ales din perioada în care judecătorii Curții Constituționale au declarat neconstituțională decizia Parlamentului privind alegerile locale, adoptată de cel mai înalt organ legislativ al țării după ce Partidul Comuniştilor a venit la putere, în anul 2001.


„Și în anii următori, opinia CC avea valoare. În Parlament, deputații spuneau că dacă nu acceptați un amendament sau altul, vom depune contestaţie la Curtea Constituțională și ei găseau sprijin din partea Curții Constituționale, care a fost un fel de arbitru. Nu știu ce oameni trebuie să fie aleși pentru CC, astfel încît să-i ridice prestigiul în ochii publicului. În principiu, există oameni demni care pot lucra ca judecători ai CC. Dacă te uiți la lista concursului pentru posturile de judecători ai CC din partea Parlamentului, Guvernului și Consiliului Suprem al Magistraturii, atunci există constituționaliști, profesori, doctori în ştiinţe, care cunosc perfect dreptul constituțional și poate că vor fi numiți de cele trei ramuri ale puterii de stat. Dar vor trebui să muncească foarte mult pentru a reveni la fostul prestigiu al Curții Constituționale”, a declarat ex-președintele CC.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load