COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cum a schimbat pandemia gîndirea femeilor

Cum a schimbat pandemia gîndirea femeilor

Mai multe femei abuzate în familie solicită asistență cu privire la inițierea procedurii de divorț în perioada pandemiei COVID-19, constată unii avocați și psihologi. Vorbim despre o coincidență sau despre factori obiectivi?

Puși în situația să petreacă mai mult timp împreună, din cauza desfășurării activității profesionale de acasă sau pierderii temporare a locului de muncă, relațiile dintre soții care trăiau în neînțelegeri și violență s-au înrăutățit și mai mult. Ca urmare, mai mulți dintre ei, în special victimele violenței în familie, decid să divorțeze și să înceapă o viață nouă. Despre aceasta vorbesc chiar copiii pe parcursul ședințelor on-line, desfășurate în cadrul Programului ”Aleg să mă simt bine”. De asemenea, fenomenul a fost constatat și de către unii avocați și psihologi, care oferă asistență femeilor victime ale violenței în familie. Pentru a înțelege legătura dintre pandemia de COVID-19 și înrăutățirea relațiilor între soți, am solicitat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, opinia psihoterapeutului Liliana Chisari.

”În cadrul ședințelor de terapie on-line, femeile îmi spun că viața lor se ruinează ca urmare a stopării activității lor și a conectării non-stop cu abuzatorul. Cînd nu te mai simți importantă la serviciu, nu te simți valorificată, ești umilită și judecată în continuu, cînd ești neiubită, starea de depresie se intensifică. Aceste femei au ajuns la limită. Pandemia le-a demonstrat că nu mai pot închide ochii la tot ce le afectează, că nu mai pot amîna divorțul, că e timpul să-și vindece viața și să trăiască liber”, a relatat Liliana Chisari.

Liliana Chisari: Tolerarea violenței provoacă dependență de abuzator

Pandemia a ajutat unele femei să învingă frica față de abuzator. Anume această stare, trăită în continuu, face victima dependentă față de persoana care îi face rău.

”Justificarea femeilor că tolerează violența soților de dragul copiilor sau averii agonisite împreună este o iluzie. În realitate, în spatele argumentelor invocate se află frica. Aceasta le cuprinde psihicul în totalitate, le induce o stare de panică și isterie. Ca urmare, tolerează violența soților. Iar toleranța duce la dependența față de abuzator”, a explicat Liliana Chisari.

Mai mult, toleranța nu-i determină pe soții violenți să-și schimbe comportamentul, consideră Liliana Chisari.

”Principiile de viață ale abuzatorilor sînt total diferite de principiile unei familii armonioase. Ei au nevoie să-și demonstreze dreptatea, de aceea obligă victimele să le aprobe comportamentul. Abuzatorii fac în așa fel încît victima să se simtă vinovată. Chiar dacă unii își cer scuze, asta nu înseamnă că își schimbă atitudinea. Astfel, își ”spală” starea de vină pe care o simte pentru moment”, a subliniat Liliana Chisari.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load