Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Cum a motivat CSJ decizia de a strămuta la Cahul dosarul lui Ilan Șor

11 feb. 2018,, 13:30   Societate
4442 2

Dosarul controversatului om de afaceri, Ilan Șor, fostul șef al Băncii de Economii, învinuit de escrocherie și spălare de bani, va fi strămutat de la Curtea de Apel din capitală la Cahul. Decizia a fost luată de Curtea Supremă de Justiție.

Președintele CSJ, Ion Pleșca, a spus că mutarea este necesară pentru a nu trezi suspiciuni de parţialitate, avînd în vedere că avocatul lui Ilan Șor este soţul şefei Secretariatului Curţii de Apel Chişinău.

Citiți de asemenea: Kroll 2: Unde au ajuns banii și legătura grupului Shor cu acţionariatul băncilor fraudate

„Analizînd materialele cauzei, Colegiul penal reţine că, la Curtea de Apel Chişinău a parvenit pentru judecare cauza penală în privinţa lui Şor Ilan, învinuit de comiterea infracţiunilor prevăzute la art. 190 alin. (5), 243 alin. (3) lit. b) Cod penal, iar avocatul acestuia, Balan Iulian este soţul Şefului Secretariatului Curţii de Apel Chişinău, Bălan Lilia, funcţie care asigură asistenţa organizatorică şi administrativă a Curţii. Totodată, majoritatea judecătorilor Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău din completele constituite pentru anul 2018, sînt în imposibilitate de a participa la examinarea în ordine de apel a prezentei cauze, astfel, doar 2 judecători din cadrul Curţii ar fi compatibili, motiv pentru care, preşedintele instanţei consideră necesar strămutarea judecării cauzei în altă instanţă egală în grad. Colegiului penal consideră că, circumstanţele menţionate de preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Pleşca Ion, în cerere cad sub incidenţa instituţiei strămutării judecării cauzei, or, CtEDO, în jurisprudenţa sa a constatat că judecătorii trebuie nu numai să îndeplinească criterii obiective de imparţialitate, ci să fie şi percepuţi ca fiind imparţiali.

Miza este încrederea pe care instanţele trebuie să o inspire justiţiabililor dintr-o societate democratică. O instanţă de judecată trebuie să reafirme încrederea publicului în integritatea corpului 3 judiciar. Percepţia de imparţialitate se măsoară prin standardul observatorului rezonabil, scrie Ziarul de Gardă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?