COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cu ce se înălbește făina, pîinea devenind astfel periculoasă pentru sănătate

Cu ce se înălbește făina, pîinea devenind astfel periculoasă pentru sănătate

Producînd singuri făină pentru necesităţi proprii (noi avem o moară specială), am observat un lucru interesant: oricît de mult am cernut această făină – ea oricum rămînea de culoare gri.

Şi atunci a apărut întrebarea – cum făina pe care o cumpărăm la magazine este atît de albă? Graţie cărui fapt? Cum să obţinem şi noi făină la fel de „albă”? S-a dovedit că în niciun fel. În condiţii casnice nicidecum. Pentru că făina albă „de la magazin” este supusă procesului de înălbire.

În fotografie: în dreapta, ultimul rînd pe raft este făină măcinată acasă. În stînga, următorul rînd – tot ea, cernută de zeci de ori. Următoarele trei sînt făină de la magazin. Ultima, şirul galben este făină „îmbogăţită”, care ne este vîndută în magazine cu etichetă de produs util și sănătos. Nu se ştie exact cu ce este vopsită şi îmbogăţită.

S-ar părea că nu este nimic mai simplu, macini boabele şi obţii făină. Această făină însă se alterează repede, în ea se adună insecte, care găsesc aici substanţe nutritive necesare pentru ele. E clar că pentru producători acest fapt este absolut neavantajos şi ei o curăţă minuţios. După cum s-a dovedit, o curăţă de substanţele utile pentru om.

O cantitate enormă de vitamine, microelemente şi celuloză, atît de necesară nouă, merge la deșeuri.

Rămîne practic doar amidon. Dar nici asta nu e totul. Ca făina să fie suficient de albă şi, în opinia producătorilor, prezentabilă şi atractivă, ea este înălbită cu substanţe chimice şi produsul absolut natural se transformă în surogat.
Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load