CtEDO: Şapte hotărîri noi în defavoarea Republicii Moldova

CtEDO: Şapte hotărîri noi în defavoarea Republicii Moldova

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publice şapte hotărîri în cauze privind Republica Moldova. Toate cererile au fost depuse în temeiul Articolului 6 (dreptul la un proces echitabil). Patru cauze sînt îndreptate împotriva Republicii Moldova, iar trei împotriva Republicii Moldova şi Rusiei.


Potrivit Asociaţiei obşteaștii „Juriştii pentru Drepturile Omului”,  în cele patru cauze Republica Moldova a fost găsită vinovata de încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi urmează să achite reclamanţilor despăgubiri de cca 50.000 Euro.


Astfel, CEDO a condamnat Republica Moldova în 4 cauze și Guvernul de la Chișinău urmează să le achite reclamanților despăgubiri de 50 de mii de euro.


În celelalte trei cauze responsabilă de încălcarea Convenţiei se face Federaţia Rusă care urmează să achite reclamanţilor despăgubiri de 29.524 Euro.


În ceea ce priveşte, responsabilitatea Federaţiei Ruse, în virtutea sprijinului său militar, economic și politic continuu acordat „rmn”, care nu putea supraviețui altfel, responsabilitatea Rusiei în cadrul Convenției este angajată în ceea ce privește încălcarea drepturilor reclamanţilor.


În concluzie și după ce a constatat că reclamanţilor le-au fost încălcate drepturile garantate de Articolul 6 din Convenție, Curtea a considerat că a avut loc o încălcare de către Federația Rusă a aceastei dispoziții.


Curtea a acordat fiecărui reclamant cîte 3.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi cîte 1.200 Euro cu titlu de costuri şi cheluieli, sume ce urmează a fi plătite de către Federaţia Rusă.


Cauzele vizează dosare ce țin de dobîndirea și împărțirea unor proprietăți, acuzații de trafic de persoane, sechestrul unor imobile, precum și detenția în regiunea transnistreană și încălcarea dreptului la muncă și la proprietate de către autoritățile nerecunoscute din stînga Nistrului.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load