TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

CSM sprijină inițiativa ca numirea inițială a judecătorilor să fie făcută de președinte

CSM sprijină inițiativa ca numirea inițială a judecătorilor să fie făcută de președinte

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susține modificările legislative potrivit cărora judecătorii instanțelor de toate nivelele vor fi numiți inițial în funcție de președintele țării.

Avizul dat la inițiativa Ministerului Justiției a fost publicat, recent, pe pagina web a Consiliului, informează noi.md cu referire la Bizlaw.md.


Astfel, potrivit sursei citate, CSM spune că modificările propuse la art. 116 alin. 2-5 din Constituție corespund conceptului propus și promovat anterior. Totuși, Plenul Consiliului consideră necesar de completat alin. (5) cu specificarea că dreptul de a stabili instanța de judecată în care va activa judecătorul și tot ce ține de cariera de mai departe a acestuia, urmează a fi atribuit, în exclusivitate, în competența Consiliului Superior al Magistraturii, ca organ de autoadministrare judecătorească.

Potrivit avizului, pentru a diminua la minimum implicarea puterilor de stat în activitatea justiției, CSM consideră necesar de a atribui în competența președintelui doar dreptul de a numi judecătorii (inițial), fără desemnarea instanței de judecată, și respectiv de ai elibera din funcția deținută. Cariera de mai departe a judecătorului, urmează a fi efectuată doar în baza Hotărîrilor Plenului CSM, care se vor publica în Monitorul Oficial, fără implicarea altor autorități de stat.

Prin urmare, CSM, în dependență de necesități, va putea asigura transferul judecătorilor în alte instanțe de judecată, fără ca aceste hotărîri să fie dublate prin decretul președintelui, fiind asigurat principiul separării puterii de stat. La fel, se vor exclude tergiversările nejustificate, consideră autoritatea.

În prezent, candidații la funcția de judecători sînt selectați inițial de către Consiliul Superior al Magistraturii. Lista acestora este propusă președintelui țării pentru numire în funcție.

Avizul complet poate fi consultat aici.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load

Arhivă de ştiri