Creştinii ortodocşi o sărbătoresc pe Cuvioasa Muceniţă Eudochia

Creştinii ortodocşi o sărbătoresc pe Cuvioasa Muceniţă Eudochia

Creştinii ortodocşi de stil vechi o sărbătoresc astăzi pe Cuvioasa Muceniţă Eudochia


Sfânta Evdochia samarineanca era din cetatea Iliopolei, care se afla în provincia Libanului, în Frigia. A trăit pe vremea împărăţiei lui Traian. Mai întîi ea a dus o viaţă de desfrîu, atrăgînd la sine pe mulţi care o îndrăgeau pentru chipul ei frumos.  


După aceea însă a venit la Hristos, iar prilejul i l-a dat un oarecare monah Ghermano, pe care ea l-a auzit odată vorbind despre credinţa cea adevărată şi despre pocăinţă. Fiind îndemnată de nevoia de a-şi schimba felul de viaţă, datorită şi unor descoperiri dumnezeieşti ce i s-au făcut, a fost botezată de către episcopul Teodot.


După ce şi-a împărţit toată averea şi a dat-o săracilor, s-a dus la o mănăstire şi, în timp ce-şi petrecea viaţa în nevoinţe duhovniceşti, fiind găsită de cei ce o îndrăgiseră mai înainte, a fost luată de acolo şi dusă înaintea împăratului, care urmase la împărăţie după Traian; dar, înviind în chip minunat pe copilul acestuia, a fost lăsată în pace.


La mulţi ani după aceasta a fost supusă la cercetări de către Diogen, stăpînitorul Iliopolei, dar făcînd iarăşi minuni, a fost lăsată în pace. Iar pe vremea împărăției lui Vincenţiu, care a urmat lui Diogen, i s-a tăiat capul cu sabia pentru credinţa în Hristos.


 


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load