Creştinii ortodocşi intră în Postul Mare

Creştinii ortodocşi intră în Postul Mare

Creştinii ortodocşi intră astăzi în cel mai lung şi aspru post al anului - cel al Paştelui.


Timp de 40 de zile, la care se adaugă Săptămîna Patimilor, se recomandă să fie excluse din alimentaţie carnea, lactatele şi ouăle.


În Postul Mare se fac doar două dezlegări la peşte, de Buna Vestire şi în Duminica Floriilor, dar deoarece în acest an Buna Vestire cade în sîmbăta Paștelui, dezlegare la pește va fi doar o singură dată - de Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile).

Nutriţioniştii ne recomandă să nu schimbăm brusc regimul alimentar. Pentru ca trecerea să fie mai uşoară, este bine să ţinem o agendă unde să ne programăm o alimentaţie variată.


Există şi categorii de persoane cărora postul le este contraindicat.


„Dar pentru persoanele care au probleme de sănătate, vîrstnicii, copiii, deci aici mai limitat. Ori consultă un medic, ori ţin postul doar cîteva zile. Fiindcă trebuie să aibă toţi substanțe nutritive, inclusiv animaliere. Mai ales la copii, care sînt în creştere, la femeile gravide, la mamele ce alăptează deci, aici trebuie să se postească cu o precauţie", a menționat nutriţionista Luminiţa Suveică.


Postul Mare are menirea de purificare nu doar trupească, ci şi sufletească.


Persoanele care postesc trebuie să înţeleagă şi faptul că abținerea de la mîncare este inutilă dacă aceasta nu este însoţită de rugăciune, fapte bune (inclusiv milostenie), smerenie, iertare.


În acest an Paştele va fi sărbătorit la 8 aprilie.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load