COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfîntul Gheorghe

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfîntul Gheorghe

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfîntul Gheorghe, martir din secolul al IV-lea pomenit de toate bisericile tradiţionale, considerat patron spiritual al forţelor armate ale unor ţări, regiuni şi oraşe.

Marele Mucenic Gheorghe a fost general în armata romană pe vremea domniei împăratului Diocletian. A urcat în ierarhia militară datorită priceperii sale în arta războiului.

Era foarte apreciat la curtea imperială, însă avea o religie interzisă în sec. al IV-lea în Imperiul Roman. Diocletian credea că insuccesele sale erau din cauza creştinilor care nu doreau să jertfească zeilor războiului, de aceea îi prigonea pe creştini.

Generalul Gheorghe a căzut şi el victimă persecuţiei, fiind închis şi torturat pentru a renunţa la creştinism, dar nu a cedat şi a fost executat prin tăierea capului.


Sfîntul Gheorghe este unul dintre cei mai onoraţi sfinţi în creştinism, fapt dovedit de numărul mare de oameni care îi poartă numele, precum şi de localităţi ce l-au ales ca ocrotitor. Fiind un sfînt militar, este şi patronul spiritual al armatei.

În unele localităţi din ţară sînt păstrate anumite tradiţii şi obiceiuri legate de Sfîntul Gheorghe. Astfel, în case şi grajduri se pun flori, iar "Crăciuneii" din aluat care au fost copţi la Crăciun se înmoaie şi se dau la păsări. Totodată, se consideră că plantele medicinale strînse în această zi au puteri vindecătoare deosebite, iar usturoiul sădit la Sfîntul Gheorghe are proprietăţi protectoare şi se va păstra pînă la anul viitor. În seara zilei, flăcăii aprind ruguri care se spune că alungă spiritele malefice.

Astăzi sînt omagiaţi toţi cei care poartă numele Gheorghe şi derivatele acestuia – George, Georgian, Gică, Geo, Gelu, Gheorghina, Georgiana, Gina, Georgeta, Geta, Iorgu, Iordache ş.a.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load