Crește numărul tinerilor care nici nu muncesc, nici nu învață

Crește numărul tinerilor care nici nu muncesc, nici nu învață

Potrivit Biroului Național de Statistică, în trimestrul IV al anului 2018, ponderea tinerilor care nu antrenați nici în procesul de educație, nici în ocupare  a constituit 27,1% din numărul total de tineri cu vîrsta cuprinsă între 15 și 29 ani.


Acest indicator este mai mare cu 2 la sută, comparativ cu trimestrul precedent (24,9%).


Rata șomajului printre tineri este aproape dublă față de media pe țară, menționează consilierul președintelui în domeniul Educației, Corneliu Popovici.


Conform datelor BNS, în trimestrul IV 2018 rata șomajului în rîndul tinerilor (15-24 ani) a constituit 5,5%, iar în categoria de vîrstă 15-29, rata șomajului a fost de 5,4%, în timp ce media pe țară a constituit 2,9%.


Potrivit datelor publicate de BNS, în 2018 circa două treimi (64%, respectiv, 728 mii) din tinerii cu vîrsta cuprinsă între 15 și 34 de ani sînt economic inactivi. În rîndul acestora predomină elevii și studenții (35,5%), tinerii plecați peste hotare la muncă sau în căutare de lucru (23,7%) și persoanele ocupate cu lucrul casnic (inclusiv responsabilitățile familiale) în propria gospodărie (19,3%).


Potrivit consilierului prezidențial Corneliu Popovici, pentru soluționarea acestei probleme este nevoie de elaborarea unor noi politici de tineret, adaptate la nevoile societății.


“Experiența mai multor state care s-au confruntat cu această problemă și care au depășit-o cu succes, demonstrează că soluția constă în schimbarea sistemului de educație, elaborarea unor politici de tineret corecte, bine gîndite și corespunzătoare nevoilor societății”, a conchis Corneliu Popovici.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load