COVID-19 în MOLDOVA

Covid-19 în Moldova: A fost stabilit Regulamentul de acordare a indemnizației urmașilor medicilor decedați

Covid-19 în Moldova: A fost stabilit Regulamentul de acordare a indemnizației urmașilor medicilor decedați

Guvernul a aprobat astăzi Regulamentului cu privire la stabilirea și plata indemnizației urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19.

Conform regulemantului, personalul medical care participă nemijlocit la acțiuni medicale împotriva COVID-19 se consideră medici, asistenți medicali, felceri, farmaciști, medici laboranți și felceri laboranți, infirmieri și conducătorii auto din asistența medicală prespitalicească.

Astfel, dreptul la indemnizație se va acorda: 1) soțului supraviețuitor, pentru o perioadă de 5 ani de la data decesului întreținătorului; 2) copiilor pînă la vîrsta de 18 ani sau, dacă își continuă studiile în instituții de învățămînt de zi (secundar, mediu de specialitate și superior), pînă la terminarea acestora, fără a depăși vîrsta de 23 de ani; 3) unuia dintre părinți, în cazul în care nu sînt urmași


Stabilirea, evidența și organizarea plății indemnizației urmașilor personalului medical decedat ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid-19 se va efectua de către Casa Națională de Asigurări Sociale.

Indemnizația se stabilește de la data decesului, dacă cererea și actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. Indemnizația va fi acordată lunar. Cuantumul indemnizației nu poate fi mai mic de 50% din mărimea salariului mediu lunar pe economie la data calculării indemnizației.

Cererea pentru stabilirea indemnizației se depune de către persoana care a obținut dreptul la indemnizație sau tutorele (curatorul) acesteia, cu prezentarea documentelor confirmative la casa teritorială de asigurări sociale, unde se înregistrează în mod obligatoriu.

În anul curent, pentru acordarea acestei indemnziații sînt prevăzute mijloacele financiare în sumă de 3.275,6 mii lei.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load