TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Copiii intoxicați la grădinița din Băcioi s-au infectat cu Salmonella

Copiii intoxicați la grădinița din Băcioi s-au infectat cu Salmonella

Intoxicația în masă de la Grădinița Nr.101 din localitatea Băcioi a fost provocată de „Salmonella enteritidis”. Contaminarea a fost posibilă pentru că în grădiniță nu au fost respectate normele sanitare.


Bacteria a fost identificată în budinca servită copiilor la cină. La cantină nu a fost respectat nici meniul aprobat de Centrul de Sănătate Publică (CSP).


Potrivit inspectorului principal din cadrul Direcției municipale pentru siguranța alimentelor, Eugeniu Straistă, din toți cei 32 de bolnavi spitalizați, dintre care doi maturi, la 26 s-a eliminat „Salmonella enteritidis”. La șase copii rezultatele au fost negative, iar la șase încă nu sînt gata.


Din bucate au fost preluate 29 de probe. Într-o probă, în pastele cu brînză de vaci și ou a fost depistată Salmonella, identică cu cea identificată la bolnavii spitalizați.


Rola în care au fost preparate bucatele era defectă. „Aceasta nu asigura regimul corespunzător de prelucrare termică a bucatelor. Totodată, ouăle nu au fost dezinfectate.


„Salmonella, posibil, a fost transmisă fie prin intermediul personalului grădiniței, fie prin intermediul ouălor, care nu au fost dezinfectate. Totodată, în budincă a fost depistată și bacteria coliformă. Asta înseamnă că nu au fost respectate normele de igienă”, a punctat reprezentatul ANSA.


În prezent, activitatea instituției este sistată pe un termen nedeterminat. „Grădinița va fi deschisă după ce tot personalul va trece controlul medical, vor fi respectate toate normele igienice și sanitare și cantina va fi asigurată cu utilaj tehnologic corespunzător. Administrația instituției ne va informa prin scrisoare oficială despre înlăturarea tuturor neconformităților”, a declarat inspectorul.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load