CONTROALE la producătorii de lactate

CONTROALE la producătorii de lactate

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a demarat controale la producătorii de lactate, în urma studiului făcut public acum cîteva zile. 

Primele verificări au fost făcute la JLC, cea mai mare companie din domeniu. Au fost prelevate probe care vor fi supuse analizelor de laborator. Jurnaliştii nu au avut acces înăuntru.

Reprezentanții ANSA au prelevat probe de lactate atît din depozit, cît și din magazinul firmei. Rezultatele vor fi cunoscute în cinci zile. Specialiștii spun că au mai făcut verificări acum cîteva luni. Nereguli au fost găsite la mai multe companii de procesare a laptelui, inclusiv la JLC. 

"Au fost prelevate foarte multe probe și anume în vederea stabilirii falsificării acestor produse cu prezența grăsimilor străine. Avem și rezultate neconforme, avem și aplicarea amenzilor față de agenți economici, avem produse nimicite", a declarat Ion Toma, director general adjunct ANSA.

Reprezentanții ANSA trec însă sub tăcere cîte sancţiuni au fost aplicate. Amenzile prevăzute sînt de pînă la 15 mii de lei. De cealaltă parte, reprezentanții producătorului de lactate spun că dezvăluirile în urma investigației nu reprezintă realitatea. Ei nu exclud că ar fi fost făcute la comanda unui concurent. 

"Este un fals. Nu mi-e ruşine să spun acest cuvînt. Noi niciodată în astfel de produse nu am utilizat grăsimi vegetale. Pur şi simplu, nu este posibil, deoarece prin adaosul de grăsimi vegetale nu s-ar fi închegat granulele de brînză", a menţionat Olga Obuhova, tehnolog principal JLC.

Mai mult, angajații JLC își exprimă nedumerirea că probele au fost prelevate în noiembrie, iar rezultatele au fost publicate abia acum. 

"Cum noi facem producția, în fiecare zi, orice probă se păstrează atît timp cît are termenul de valabilitate a produsului. Cînd trece termenul de valabilitate produsul se nimicește. Noi acum să dovedim ceva nu putem", a spus Veaceslav Digol, director comercial JLC.

Săptămîna trecută, au fost făcute publice rezultatele unui studiu care a demonstrat că lactatele de pe rafturile magazinelor conțin o cantitate enormă de grăsimi vegetale. De exemplu, datele publicate de logos-press arată că firma JLC produce brînză în care proporția unor astfel de grăsimi este de aproximativ 95 la sută.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load