Contesa Maria Potocki (Movilă) – fiica domnului Moldovei

Contesa Maria Potocki (Movilă) – fiica domnului Moldovei

Maria (contesa Potocki), fiica domnului Moldovei Ieremia Movilă, născută în Polonia în anul 1592, luă de bărbat pe unul din vlăstarii marii aristocrații de acolo, pe contele Ștefan Potocki.

Mereu îngrijorată de soarta bărbatului ei, care mai mult în tabără își ducea zilele decît acasă, mai mult în Moldova luptînd pentru cauza Movileștilor împreuna cu frații lui, Maria a avut totuși fericirea de a-l vedea, timp de vreo 20 de ani, întorcîndu-se întotdeauna la vatră, fără vreo rană mai grea. În 1611, deci după 19 ani de conviețuire, ea afla, din Polonia, despre înfrîngerea și dezastrul de la Cornul lui Sas, unde tătarii prinseră pe fratele ei Constantin, și turcii pe soțul ei, Ștefan. Ea nu avu odihnă pînp nu-l răscumpără.

În lipsa soțului ei din Polonia, Maria, în afară de durerea de a fi despărțită de el,mai avu un necaz. Înainte de a pleca Ștefan Potocki în Moldova cu cumnatul său Constantin Movilă, el se adresă nepotului său Stanislav Golsky, cu rugămintea să-i păstreze în proprietatea acestuia, cetatea Podhaice, banii și odoarele nevestei lui, domnița Maria. Golsky primi depozitul, evaluat la șase milioane coroane de aur, din care 2 milioane de coroane în numerar, iar restul în obiecte și pietre scumpe. Aceasta era zestrea ce dăduse Eremia Vodă fetei lui: 10 lanțuri groase de aur care spînzurau pînă la pămînt, salbe de diamante, safire și rubine, șiraguri de perle, 2 cutii de argintărie de masă, 156 cutii cu linguri de argint, 22 farfurii și cești de argint, 2 coroane de aur presărate cu diamante, rubine și safire, 3 cutii cu pietre scumpe, pahare, cupe, lighiane, ibrice etc. Garderoba: 200 șaluri turcești, nesfîrșite blănuri, «o cămașă împărătească» cusută cu perle, și cizme la fel, etc. Iar printre nenumarate odoare bisericești se afla un aer prețuit 30 000 de galbeni. Mătușa contesei, sora lui Ieremia Movilă, logofeteasa Ileana Mauroti, văduvă, care a trăit întotdeauna cu nepoata ei, depune și ea zestrea ce avea, evaluată la 4 milioane coroane.

Contiunuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load