Construcţie subterană misterioasă, descoperită la Grigoriopol

Construcţie subterană misterioasă, descoperită la Grigoriopol

Un tunel cu mai multe nişe în pereţi a descoperit recent la Grigoriopol o localnică.


Etnograful Natalia Berzan, care este şi membru al Societăţii geografilor din regiunea transnistreană, susţine că asemenea construcţii subterane au mai fost găsite şi înainte în această localitate, însă pînă în prezent aşa şi nu este clar cînd, cum şi pentru ce au fost săpate. „Nişte cercetări anume nu au fost organizate, iar localnicii în etate nu cunosc nimic despre provenienţa tunelelor, deşi presupun că acestea au apărut cu mult înainte de întemeierea oraşului Grigoriopol”, a afirmat Natalia Berzan.


Etnograful este preocupată demult de tema canalelor subterane din această localitate. Ea a reuşit să acumuleze mai multe informaţii despre construcţii, iar în unele chiar să pătrundă. „În aceste canale nu se resimte umezeală, iar temperatura ajunge pînă la 15 grade Celsius. Judecînd după toate semnele, aici există microclimat, iar unele detalii arată că subteranele sînt dotate cu canale de ventilare”, a explicat Natalia Berzan, citată de novostipmr.md.


La rîndul lor, alţi cercetători din stînga Nistrului susţin că Grigoriopol nu este singura localitate unde au fost găsite construcţii subterane. Fenomene arhitectonice similare au fost descoperite şi la Bender, Dubăsari, Raşcov şi Tiraspol.


„În regiune există mai multe reţele subterane de acest fel, care prezintă un mare interes pentru specialişti. Acestea au fost construite după acelaşi principiu arhitectonic, sînt dotate cu comunicaţii şi sînt bine păstrate”, a menţionat Alexandr Gornostali, directorul Societăţii istorico-geografice din regiunea transnistreană.


Potrivit lui Gornostali, este nevoie de o campanie de cercetare competentă, cu antrenarea mai multor specialişti de diferit profil, în primul rînd arheologi şi arhitecţi, care în urma investigaţiilor să limpezească mai multe lucruri asupra istoriei şi menirii construcţiilor subterane din stînga Nistrului.


Grigoriopol este un oraș situat pe malul stîng al Nistrului, la o distanță de 53 de km de Chișinău. Localitatea este amplasată pe confluența cu Nistrul a rîulețului Ciorna, cunoscut drept Comorul, care este şi vechea denumire a oraşului. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1792.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load