COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Constantin Haret: Teatrul din centrul Chișinăului este un obiectiv atrăgător

Constantin Haret: Teatrul din centrul Chișinăului este un obiectiv atrăgător

Revista rusă "Teatral", povestind cititorilor despre viața și opera teatrelor rusești din străinătate, a publicat un interviu cu directorul general al Teatrului Dramatic Rus de Stat din Chișinău ”A.P.Cehov”, artist al Poporului din Moldova, deținător al medaliei Federației Ruse "A. S. Pușkin" - Constantin Haret.

- Constantin Spirovici, în presa rusă s-a comunicat despre situația scandaloasă care a apărut în teatrul dvs. cu cîteva luni în urmă, cînd cinci actori s-au adresat conducerii țării cu rugămintea de a vă demite din funcție. Și acum, deja 96 din cei 115 angajați ai dvs., au venit cu o scrisoare de răspuns, insistînd ca contractul cu dvs., care expiră în octombrie, să fie prelungit și ca dvs. să continuați să conduceți teatrul. Explicați-ne, vă rog, situația din prima sursă.

- Voi spune doar că, în cadrul unei întrevederi personale cu președintele Moldovei, domnul Dodon a dat asigurări că va oferi conducerii și colectivului teatrului tot ajutorul necesar. Este foarte plăcut că conducerea țării nu este indiferentă față de problemele teatrului rus. Singura încălcare, care, în urma numeroaselor verificări financiare începute la teatru încă din septembrie, ancheta a reușit să mă incrimineze - este un conflict de interese.


Esența sa este extrem de simplă și bine înțeleasă în comunitatea teatrală: toată problema constă în faptul că eu și membrii familiei mele (soția, soacra, fiul cel mare, apropo, soția și soacra au activat în teatru înainte de sosirea mea ca actor) sîntem artiști și lucrăm în același teatru. Verificatorul nu are habar de dinastiile de actori care au existat în mod tradițional în lumea teatrală și nu vor să audă despre faptul că întreaga noastră familie este un reprezentant viu al unei astfel de dinastii. Și părinții mei sînt și artiști: tatăl-actor, Maestru în Arte din Moldova, Spiru Haret, mama - Artistă alPoporului din RM, Paulina Zavtoni.

Nici în cadrul controalelor financiare, nici în urma vizitelor la teatru al reprezentanților comisiilor de audit, a reprezentanților procuraturii și Autorității Naționale de integritate nu au fost depistate încălcări financiare.

- Care credeți că este adevăratul motiv al tuturor acestor verificări?

- Cred că teatrul, fiind o clădire situată în inima orașului, este o bucată destul ”gustoasă”, care de mult timp a atras atenția multor interesanți. Deoarece de o astfel de atenție dură nu avem parte pentru prima dată, eu cred că acest motiv este de bază, doar motivele se schimbă.

Există o mulțime de versiuni a celor întîmplate, nu vreau să mă cufund în discutarea lor. Pentru mine, cel mai important lucru este interesul tot mai mare pentru teatrul rus din partea publicului nostru, din partea publicului recunoscător, care devine din ce în ce mai mare în fiecare an. Potrivit Ministerului Culturii, Teatrul ”A. P. Cehov” este cel mai vizitat din țară. Sper că, la fel ca întreaga echipă a teatrului nostru, care s-a consolidat foarte mult în apărarea și susținerea mea, că vom continua cu succes activitatea noastră și după carantină.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load