TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Consiliul Superior al Magistraturii cere dreptul la inițiativă legislativă

Consiliul Superior al Magistraturii cere dreptul la inițiativă legislativă

Plenul Consiliului Superior al MagistraturiI (CSM) consideră că Legea Supremă trebuie să fie modificată astfel încît CSM să aibă statutul de subiect cu dreptul de inițiativă legislativă în domeniul justiției.

Propunerea se regăsește într-un aviz publicat recent pe pagina web a autorității, notează Noi.md cu referire la bizlaw.md.


În prezent, potrivit articolului 73 din Constituție, dreptul de iniţiativă legislativă aparţine deputaţilor în Parlament, preşedintelui Republicii Moldova, Guvernului și Adunării Populare a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia.

CSM menționează că, Consiliul este organul de autoadministrare judecătorească, iar potrivit prevederilor statuate în Constituție, puterea legislativă, executivă şi cea judecătorească sînt separate şi colaborează în exercitarea prerogativelor ce le revin.

”Potrivit principiului separației puterilor, nici una dintre cele trei puteri nu prevalează asupra celeilalte. Celelalte puteri de stat sînt subiecți cu dreptul de inițiativă legislativă, urmînd a fi delegat acest drept și puterii judecătorești”, este indicat în document.

Potrivit Plenului CSM, o astfel de prerogativă i-ar oferi posibilitatea să poată interveni prompt și efectiv în soluționarea chestiunilor neclare, discutabile și a problemelor stringente cu care se confruntă sistemul judecătoresc.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load