COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Conflictul Armeano-Azer: Reacții oficiale

Conflictul Armeano-Azer: Reacții oficiale

Congresul Azerilor din Republica Moldova a organizat la Chișinău, miercuri, un „marș pașnic”, în legătură escaladarea violențelor la granița dintre Azerbaidjan și Armenia, de care cele două țări se acuză reciproc. Aceștia au mers la sediul Ambasadei Armeniei, însă în întîmpinare le-au venit și membri ai comunității armene. Astfel, marșul pașnic a trecut în altercații, scandal și înjurături. Drept răspuns, Ambasada Azerbaidjanului din Republica Moldova a venit cu o reacție la cele întrîmplate.

”Pe 22 iulie, Congresul Azerilor din Republica Moldova, în semn de protest împotriva provocării armate comise de forțele armate din Armenia în direcția regiunii Tovuz de la granița Azerbaidjanului și Armeniei, în perioada 12-14 iulie 2020, precum și în sprijinul forțelor armate din Azerbaidjan, a organizat un marș pașnic, convenit cu primăria Chișinău în conformitate cu legea aplicabilă. Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova a fost, de asemenea, informat în mod oficial cu privire la eveniment.

Acțiunea a început la Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, unde participanții la eveniment s-au întîlnit cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan, Dl Gudsi Osmanov, pentru a-și exprima sprijinul guvernului Azerbaidjan. Diplomatul a chemat participanții la protest pașnic și a avertizat participanții la eveniment despre importanța respectării legii, posibile provocări și a acțiunii în conformitate cu legislația organizării mitingurilor pașnice.


Apoi, aproximativ 50 reprezentanți ai comunității azere s-au deplasat la Ambasada Armeniei, unde au planificat să organizeze pașnic protestul și să citească declarația Congresului Azerilor din Moldova, adresată Parlamentului Republicii Moldova, Misiunii OSCE, ONU și organizațiilor internaționale care solicită eliberarea teritoriilor azere ocupate de Armenia, precum și condamnarea ultimelor acte de agresiune armeană împotriva Azerbaidjanului.

Reprezentanții comunității armene din Moldova așteptau protestatarii la Ambasada Armeniei, care în felul său încalcă dreptul participanților la protestul pașnic. În urma acestui fapt, această circumstanță a făcut deja parte dintr-o provocare planificată din partea comunității armene, deoarece acest lucru ar putea duce la posibile confruntări și consecințe neprevăzute.

Mai mult, printre cei prezenți s-au numărat deputatul Parlamentului Republicii Moldova Dl Gaik Vartanyan și consilierul Președintelui Republicii Moldova, Dl Ernest Vardanyan.

Menționăm că funcționarii publici, în ciuda originii lor etnice, sînt obligați să protejeze interesele statului și alegătorii pe care îi reprezintă și să nu încerce să dăuneze relațiilor bilaterale dintre cele două state - Azerbaidjan și Moldova. De asemenea, subliniem faptul că în structurile de stat ale Republicii Moldova există și etnici azeri, dar aceștia, conform poziției lor oficiale, acționează în interesul statului Republicii Moldova. Anterior, Congresul Azerilor din Moldova a trimis un apel către Parlamentul Republicii Moldova și Aparatul Președintelui Republicii Moldova (se anexează o copie a adresărilor), condamnînd acțiunile Deputatului Parlamentului Republicii Moldova Dl Gaik Vartanyan, care a semnat declarația PACE în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei la 31 ianuarie 2020, pe baza intereselor sale etnice personale. Declarația a denaturat faptele istorice referitoare la teritoriile ocupate din Azerbaidjan. De mai bine de un sfert de secol, 20% din teritoriile Republicii Azerbaidjan se află sub ocupație armenească. Patru rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU privind eliberarea Nagorno-Karabakh din Azerbaidjan și șapte regiuni învecinate nu sînt încă implementate.

Reprezentanții comunității armene, care așteptau la Ambasada Armeniei participanții din partea comunității azerilor la acțiunea pașnică, au început ulterior să strige insulte și cuvinte obscene în limba armeană, inclusiv expresii despre nevoia de a ocupa teritorii și mai mari, inclusiv capitala Azerbaidjanului, Baku. Prin acțiunile lor, reprezentanții comunității armene au provocat persoanele pașnice care protestau de partea Republicii Azerbaidjan. Cert este că printre protestatari au fost azeri, dintre cei 360 de mii de azeri expulzați de pe teritoriul Armeniei moderne care înțeleg limba armeană. De asemenea, steagul Azerbaidjanului a fost sfîșiat de către armeni, din mîinile reprezentantului Azerbaidjanului. Toate acestea sînt clar vizibile în materialele video apărute în rețea. Drept urmare, marșul s-a dezvoltat într-o ciocnire între reprezentanții celor două comunități.

În același timp, am dori să mulțumim Organelor Forțelor de Ordine a Republicii Moldova, care, datorită profesionalismului și eficienței lor, au eliminat conflictul.

Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova condamnă acțiunile provocatoare ale comunității armene în manifestațiile pașnice organizate de reprezentanții comunității azere. În plus, condamnăm acțiunile Dlui G. Vartanyan și Dlui Ernest Vardanan, care reprezintă în mod repetat interesele Armeniei atît la nivel internațional, cît și la nivel național, încercînd astfel să înrăutățească relațiile de prietenie dintre Republica Azerbaidjan și Republica Moldova.

De asemenea, Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova face apel la ambele comunități să evite incidentele similare în viitor și să existe în mod pașnic în comunitatea moldovenească”, se arată într-un comunicat emis presei.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load