Condiţiile în care imigranții moldoveni vor rămîne fără pensii din Moldova

Condiţiile în care imigranții moldoveni vor rămîne fără pensii din Moldova

Casa Națională de Asigurări Sociale întrerupe temporar pensiile oferite moldovenilor din Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania și Germania care nu prezintă certificatul de viață, în fiecare an, pînă în data de 31 decembrie.


Condiția este reglementată în acordurile de securitate socială încheiate dintre Republica Moldova și aceste state. 


Certificatul de viață este eliberat de autoritățile din domeniul asigurărilor sociale din Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania și Germania.


”O data în an, pînă în data de 31 decembrie, imigranții moldoveni din aceste state, care beneficiază de pensii din Moldova, trebuie să solicite un certificat care să confirme că sînt în viață. Ulterior, documentul va fi expediat Casei Naționale de Asigurări Sociale din Republica Moldova, care va continua achitarea pensiei. Au fost situații cînd beneficiarii de pensii nu au prezentat certificatul de viață și pensiile au fost temporar suspendate.  Persoanele nu pierd însă banii, care sînt transferați abia după prezentarea certificatului. Este un mecanism care ne permite să ne asigurăm că pensia ajunge la beneficiar”, a explicat Iulia Saenco, șefa Direcției Relații Internaționale a casei Naționale de Asigurări Sociale.


În baza acordurilor de securitate socială încheiate cu Bulgaria, Portugalia, România , Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Turcia și Germania, 570 de imigranți moldoveni primesc pensii pentru stagiul de muncă din Republica Moldova. În același timp, 750 de conaționali, care au revenit în țară, beneficiază de pensii din partea acestor state.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load