COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Condițiile de acordare a compensațiilor beneficiarilor „Prima Casă”, revizuite

Condițiile de acordare a compensațiilor beneficiarilor „Prima Casă”, revizuite

Condițiilor de acordare a compensațiilor în cadrul Programului de stat „Prima Casă” vor fi modificate, pentru a oferi posibilitatea de a beneficia de suport din bugetul de stat la achitarea creditului ipotecar tuturor beneficiarilor.

Hotărîrea a fost aprobată la ședința de azi a Guvernului.

Potrivit Vicepremierului Serghei Pușcuța, în urma implementării modificărilor respective, se va majora numărul persoanelor fizice eligibile de a accede în Program: „Majorarea considerabilă a numărului de beneficiari va permite reducerea migrației, fenomenului economiei tenebre prin creșterea ratei de angajări oficiale în economia națională și transparentizarea salarizării”.


Astfel, principalele prevederi incluse în prezentul proiect se referă la:

- majorarea limitei de vîrstă pentru persoanele fizice care pot accede în program de la 45 ani la 50 ani

- micșorarea cotei participației proprii inițiale de la 10% pînă la minim 5% din prețul de procurare a locuinței.

- eliminarea condițiilor privind lipsa imobilului sau spațiul locuibil deținut în proprietate nu mai mare de 9 m2 per membru de familie, și acordarea posibilității de a accede în Program persoanelor fizice care dețin imobil în proprietate, dar intenționează să procure o locuință care depășește ca suprafață proprietatea deținută

- stabilirea mecanismului de acordare a compensațiilor în cuantum de 50% din soldul creditului rămas persoanelor fizice, care au accesat un credit ipotecar pînă la lansarea Programului de stat ” Prima casă” și întrunesc criteriile de eligibilitate ale Programului stabilite în art. 4 al Legii nr. 293/2017.

- modificarea mărimii compensației pentru familiile cu copii, astfel beneficiarii părinți/tutori/curatori a 3 și mai mulți copii în urma aprobării modificărilor respective vor putea beneficia de o compensație în mărime de 100% din creditul ipotecar (suma principală).

Precizăm că, pentru anul 2020, în Legea bugetului de stat au fost prevăzute 90 milioane lei pentru implementarea Programului de stat „Prima casă”, dintre care pentru programele de compensare s-au alocat 40 milioane lei.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load