Concert de colecție al Ansamblului „Plăieșii” la 30 de ani (FOTO,VIDEO)

Concert de colecție al Ansamblului „Plăieșii” la 30 de ani (FOTO,VIDEO)

Unul dintre cele mai longevive ansambluri de bărbați de la noi din țara a aniversat cei 30 de ani de activitate printr-un concert la Palatul Național „Nicolae Sulac”.


Nicolae Gribincea și grupul de băieți „Plăieșii” au adus în scenă cele mai frumoase melodii folclorice, culese de la străbuni, sub genericul „La omul care mi-i drag”. La final, oamenii nu se lăsau duși acasă și i-au chemat la bis de 3 ori.


Colectivul a fost fondat acum 30 de ani de interpretul, coregraful și etnologul Nicolae Gribincea pe lîngă Pretura Sectorului Botanica. De atunci, generații de „Plăieși”, tineri studenți sau deja bărbați în toată firea au ținut viu repertoriul Ansamblului și prezența cu succes la numeroase concursuri de profil, manifestări culturale din țară, dar și de peste hotare. Ansamblul are 3 CD-uri cu folclor înregistrate, atît piese vocale, cît și instrumentale, iar ultimul poartă și titlul concertului aniversar „ La omul care mi-i drag”.

Sala i-a aplaudat minute în șir în picioare. Cum a fost concertul Ansamblului „Plăieșii” la 30 de ani (Foto/Video)Sala i-a aplaudat minute în șir în picioare. Cum a fost concertul Ansamblului „Plăieșii” la 30 de ani (Foto/Video)Sala i-a aplaudat minute în șir în picioare. Cum a fost concertul Ansamblului „Plăieșii” la 30 de ani (Foto/Video)

În cadrul concertului, Plăieșii au adus în scenă o mică parte din repertoriul mare al formației, atent selectat de cel care s-a ocupat însuși de culegerea lui prin expedițiile realizate în mai toată Republica Moldova – Nicolae Gribincea. Unele piese au fost adaptate sau au linia melodică scrisă chiar de interpret. Surpriza cea mare a venit în partea a doua a spectacolului, cînd flăcăii au lăsat costumul tradițional pe cel clasic și au interpretat un altfel de folclor, piese scrise la fel de conducătorul ansamblului care nu au fost pînă acum aduse în scena mare.


Nu au lipsit din acest bloc melodii de dragoste sau dedicate mamei. Cea din urmă a stîrnit cele mai multe aplauze.


Concertul este parte dintr-un turneu național și internațional, pe care Plăieșii țin să-l facă în 2019 și care a început cu un concert la Londra. Urmează și altele, pe 28 mai la Buzău, spre exemplu, însă despre ele veți afla urmărind pagina Ansamblului Plăieșii.


Finalul concertului a fost unul cu adevărat de colecție. Publicul nu se lăsa dus acasă și i-a chemat la bis pe favoriții serii și nu s-au lăsat pînă artiștii nu au interpretat încă vreo 3 melodii. Momentul îl puteți vedea în materialele video de mai jos.
Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load