COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Comisia Securitate a primit de la SIS raportul în cazul ”Orizont”

Comisia Securitate a primit de la SIS raportul în cazul ”Orizont”

Comisia parlamentară Securitate, Apărare și Ordine Publică a primit de la Serviciul Informații și Securitate raportul despre extrădarea profesorilor turci promis de noul director al SIS, Alexandru Esaulenco, care a inițiat o anchetă în acest caz imediat ce a venit în funcție.

Președintele Comisiei Securitate, Chiril Moțpan, a declarat pentru TV8.md că Esaulenco și-a onorat promisiunea și a trimis rezultatele anchetei la Parlament, dar acestea nu vor fi făcute publice deocamdată.

„Am primit raportul încă vineri. Se află la mine pe masă, îl citesc, îl analizez, dar cînd o să fie momentul potrivit, cînd o să fim gata, o să informăm pe larg ce reprezintă acest raport”, a spus Moțpan.


Întrebat cînd ar putea și cetățenii să afle despre rezultatele anchetei SIS, Chiril Moțpan a spus că acest lucru nu va fi posibil în următoarele zile.

„De aceea și am cerut domnului director să ne informeze să putem noi lua atitudine și să informăm cetățenii despre acest subiect. O să fac din numele comisiei un anunț privind rezultatele anchetei. O informație mai amplă ar putea fi prezentată după 24 iulie, dar nu pot intra în detalii”, a precizat președintele Comisiei Securitate din Parlament.

Amintim că, pe 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori ai liceului „Orizont”, au fost expulzați din R. Moldova de către Serviciul de Informații și Securitate care a anunțat că aceștia ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală.

Republica Moldova a fost condamnată recent la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în acest caz. Judecătorii CtEDO au stabili că extrădarea s-a făcut cu încălcări și a dictat achitarea a 125 mii de euro drept despăgubiri morale pentru cinci cetățeni turci care au fost extrădați în 2018.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load