TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Comisia de la Veneția s-a expus asupra reformei CSJ și organelor Procuraturii

Comisia de la Veneția s-a expus asupra reformei CSJ și organelor Procuraturii

Comisia de la Veneția a considerat că situațiile critice în sfera judiciară – cum ar fi nivelul înalt al corupției – pot justifica soluții radicale, precum inițierea unui proces de verificare a judecătorilor actuali.


Comisia a adoptat opinia preliminară referitoare la proiectul de lege privind reformarea CSJ și a organelor Procuraturii. Opinia finală urmează a fi adoptată la următoarea sesiune, care va avea loc în decembrie, a anunțat reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Comisia de la Veneția, Alexandru Tănase.


Proiectul de lege cu privire la reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ) și organelor procuraturii.


„Este de competența autorităților Republicii Moldova să decidă dacă situația prezentă în instanțele moldovenești constituie un temei suficient pentru a justifica evaluarea extraordinară a întregului plen al Curții Supreme de Justiție, așa cum prevede proiectul de lege. Comisia și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că proiectul de lege combină procesul de verificare a judecatorilor cu reformarea Curții Supreme de Justiție, avînd drept scop înlocuirea actualei Curți Supreme cu o instanță nouă de casație”, a notat acesta într-o postare pe pagina sa de Facebook.


Ce presupune noul concept al reformei în sectorul justiției


Potrivit lui Tănase, Comisia a propus mai multe recomandări


- pentru ca proiectul de lege să corespundă prevederilor constituționale, toate deciziile cu privire la transferul, promovarea sau demiterea judecătorilor trebuie să fie luate de Consiliul Superior al Magistraturii;


- Consiliul Superior al Magistraturii trebuie împuternicit să-i fie încredințată competența de a adopta să adopte decizii în baza recomandărilor prezentate în rapoartele comitetului de evaluare.


- decizia CSM trebuie să fie publică și pe deplin motivată, și să rezulte automat în baza raportului comitetului de evaluare;


- proiectul de lege trebuie să prevadă posibilitatea contestării în instanța de judecată a deciziei CSM emisă în baza unui astfel de raport. Această instanță trebuie compusă din afara corpului de judecători din cadrul Curții Supreme de Justiție. Criteriile de selecție a membrilor acesteia, precum și procedura, trebuie sa fie stabilite expres în lege;


- criteriile care vor fi utilizate în cadrul evaluării extraordinare trebuie indicate clar și exhaustiv în proiectul de lege și trebuie să fie același ca și cele în vigoare privind răspunderea disciplinară și evaluarea performanțelor judecătorilor.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load