Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Comisia de la Veneția precizează care magistrați trebuie demiși

17 oct. 2019,, 11:31   Societate
3030 2

Magistrații care nu vor trece testul integrității nu au ce căuta în sistemul judecătoresc. Este una dintre recomandările Comisiei de la Veneția, care încă nu a dat un aviz proiectului, elaborat de Ministerul Justiției.

În varianta actuală, se propune ca judecătorii doar să fie coborîți în funcții. Autorii documentului afirmă că vor modifica prevederile reformei, pentru ca aceasta să fie mai dură în raport cu cei care cad testul. Subiectul a fost discutat aseară, la emisiunea Politica Nataliei Morari.

Întrebarea mea: Cum poți tu să introduci în proiectul de lege niște absurdități care trebuie să fie criticate de Comisia de la Veneția. Noi ne-am făcut de rușine pe arena internațională. Cum poți tu o persoană care pică testul integrității, nu că profesionale, dar integrității din punct de vedere a corupției să fie coborît la nivelul Curții de Apel sau a instanței de fond, pentru mine, asta nu trebuie să fii jurist, profesionist mare ca să-ți dai seama că această persoană trebuie să fie eliminată din sistem, dar nu retrogradată la Curtea de Apel sau instanța de fond”, a declarat Fadei Nagacevschi, consilier al președintelui Parlamentului.

”Dimpotrivă, vreau să accentuez, spre deosebire de opinia menționată mai sus, nici într-un caz nu poate fi considerată un eșec această inițiativă a ministerului. Comisia de la Veneția chiar a fost mult mai dură decît ceea ce am propus noi în proiectul de lege și anume faptul că cei care nu au promovat, noi inițial am propus ca aceștia să fie transferați în instanțele inferioare, dar Comisia a spus că dacă ei au eșuat la capitolul integritate ei nu mai au ce căuta în sistem”, a subliniat Veronica Mihailov – Moraru, secretar de stat la Ministerul Justiției.Reforma, în varianta actuală, a fost criticată și de expertul în drept Ștefan Gligor, pentru că aceasta prevede doar evaluarea judecătorilor de la CSJ, a șefilor de instanțe, nu și a tuturor magistraților.

”Această reformă nu curăță niciun fel de cap, ea reevaluează, reatestează judecătorii din corpul de conducere. Repet: noi avem nevoie să reevaluăm și să reatestăm cel puțin toată Curtea de Apel Chișinău, minim. Dacă reforma nu prevede asta, eu nu susțin această reformă, ea este un non-sens”, a spus expertul în drept Ștefan Gligor.


”Este un subiect destul de sensibil, el urmează a fi analizat și consultat cu toate părțile implicate, dar cu siguranță va fi luat în considerație și posibilitatea de a radicaliza acest subiect”, a adăugat Veronica Mihailov – Moraru.

Avizul final al Comisiei de la Veneția va fi expediat Ministerului Justiției în perioada 6-7 decembrie. Pînă atunci, autoritățile trebuie să examineze recomandările primite și să supună proiectul dezbaterilor publice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?