CNAS, acționată în judecată de pensionarii din stînga Nistrului. Ce au decis instanțele

CNAS, acționată în judecată de pensionarii din stînga Nistrului. Ce au decis instanțele

Judecătoria Municipiului Chișinău și Curtea de Apel Chișinău au dat cîștig de cauză beneficiarilor de pensii din regiunea transnistreană, ale căror drepturi au fost apărate de avocații Promo-LEX care au contestat deciziile Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), notează NOI.md.


Mai exact, CNAS refuza să le acorde o parte din pensie, pe motiv că aceștia ar fi beneficiat de plăți sociale din fonduri nerecunoscute din regiunea transnistreană.


În 2015, (CNAS) a emis decizii de sistare a plăților sociale către unii cetățeni care locuiesc în mun. Tighina și alte localități din zona de securitate. Argumentul CNAS este că aceste persoane – cetățeni ai Republicii Moldova – ar fi beneficiat de plăți sociale din fonduri nerecunoscute în regiunea transnistreană. În unele cazuri, CNAS a decis să rețină lunar 20% din pensie atîta timp cît persoanele primesc plăți din sumele de bani primite neîntemeiat de la reprezentanții administrației de facto din estul țării.


În cadrul acestor acțiuni, există și suspiciuni rezonabile că CNAS a transmis ilegal informații, inclusiv date cu caracter personal ale beneficiarilor, către administrația de facto, fără a avea o astfel de autorizare în acest sens. Din materialele existente rezultă că schimbul de date cu caracter personal a avut loc între CNAS și Centrul de asigurare socială și al ocrotirii sociale din orașul Tighina, controlat de administrația de facto din or. Tiraspol.


Prin hotărîrile Judecătoriei Municipiului Chișinău din 1 februarie 2017 și 11 decembrie 2017, deciziile CNAS cu privire la sistarea plății pensiei de vîrstă și reținerea din pensie în privința a două beneficiare ale Promo-LEX au fost declarate ilegale și au fost anulate. În cazul unei beneficiare, prin Decizia Curții de Apel Chișinău din 19 decembrie 2017 a fost respins apelul CNAS împotriva hotărîrii Judecătoriei Chișinău ca fiind neîntemeiat.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load