Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

CNAM și instituțiile medicale ar putea fi obligate să publice toate contractele pe care le semnează

17 oct. 2019,, 08:00   Societate
2462 0

Deputatul ACUM, Radu Marian propune un proiect de lege care ar asigura mai multă transparență în gestionarea bugetului sistemului de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Proiectul prevede obligativități pentru Compania Națională de Asigurări în Medicină. Autorul remarcă că proiectul a fost prealabil discutat cu conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și conducerea Companiei Naționale pentru Asigurări în Medicină.

Potrivit autorului „în anul 2019 cheltuielile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) au depășit 7,5 miliarde de lei, iar Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) în anul 2019 a contractat 377 de instituții medicale publice și 66 private, precum și 241 de prestatori de servicii farmaceutice. Totodată, există instituții medicale care gestionează sume ce depășesc jumătate de miliard de lei provenite din contractul cu CNAM. În același timp nici CNAM și nici prestatorii de servicii medicale și farmaceutice nu asigură plenar transparența cheltuirii banilor publici”.

Pentru asigurarea transparenței la CNAM, Radu Marian propune proiectul de lege ce prevede:

1. Introducerea obligativității pentru CNAM și prestatorii de servicii medicale și farmaceutice ca spitale, policlinici, farmacii private, să facă publice toate contractele, anexele și acordurile adiționale.


Marian menționează că lipsa acestor reglementări au favorizat secretizarea contractului CNAM cu ÎS Poșta Moldovei privind dispozitivele pentru aprecierea glicemiei.

2. Introducerea obligativității pentru CNAM de a publica deciziile Consiliului de administrație al instituției, rapoartele anuale privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medical, conform modelului aprobat de Guvern.

3. Introducerea obligativității pentru prestatorul public de servicii medicale și farmaceutice ca spitale și policlinici, să publice deciziile consiliului de administrație, precum și rapoartele anuale despre volumul de asistenţă medicală și farmaceutică acordat pe fiecare spectru și tip de servicii medicale și farmaceutice contractate împreună cu CNAM.

4. Introducerea noțiunii de prestator de servicii farmaceutice, care să stabilească că pe lîngă instutuţiile medicale, și instituțiile farmaceutice sunt la fel prestatori de servicii în sistemul fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medical.

Autorul proiectului de lege menționează că până acum CNAM a publicat informația financiară selectiv și nu a asigurat transparență totală în special a datelor privind volumul mijloacelor financiare alocate din contul FAOAM pentru serviciile medicale contractate – per serviciu separat, aşa cum sunt prevăzute în contractele încheiate cu fiecare prestator de servicii medicale.

„Astfel, din cauza lipsei acute de transparență financiară, datele disponibile generează îngrijorări referitoare la eficiența finanțării sănătății. În pofida unei creșteri constante a fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medical, volumul plăților directe (plăți din buzunarul pacientului – plăți formale și neformale) se menține constant la un nivel îngrijorător – 48,6 % din cheltuielile totale pentru sănătate conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății”, se arată în condiţiile ce au impus elaborarea proiectului de lege.

Totodată, se menționează că proiectul nu prevede cheltuieli financiare suplimentare.

„La moment CNAM deţine pagina web oficială şi are în structura aparatului central Direcţia contractare şi Secţia tehnologii informaţionale. Referitor la prestatorii de servicii medicale şi farmaceutice o parte din aceștia dețin pagină web oficială, iar cei care la momentul punerii în aplicare a proiectului vizat nu vor deţine o pagină web oficială vor utiliza dreptul de a publica informația pe avizierul instituției afișat în locul vizibi și accesibil pentru public din incinta acestora”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.

      0
      0
      0
      0
      0

      Adăuga comentariu

      500

      Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

      Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?