Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Cîți pacienți au trecut prin Centrul Covid-19 din luna aprilie pînă acum

8 iul. 2020,, 10:44   Societate
2679 0

Evoluția epidemiei de Covid-19 înregistrează o ușoară scădere a numărului de cazuri pe parcursul ultimelor trei săptămîni.

Cu toate acestea medicii și epidemiologii recomandă populației să nu se relaxeze și să continue să poarte masca și să respecte distanța socială, să nu urce în transportul public dacă nu mai sînt locuri pe scaune, să evite plimbările prin piețe, magazine și alte locuri aglomerate. Denis Cernelea, directorul Centrului Covid-19 din Chișinău a declarat în cadrul unei ediții speciale de la JurnalTV, că cel puțin la momentul actual instituția încă nu resimte ameliorarea situației epidemiologice.

În cadrul Centrului de Covid-19 din or. Chișinău activează 97 de lucrători medicali. De la 10 aprilie, de cînd activează instituția pe aici au trecut 4700 de pacienți.

„Scopul de bază al instituției noastre este trierea bolnavilor suspecți de Covid-19 și redirecționarea celor în cazul cărora se confirmă că sînt infectați spre instituțiile spitalicești. Zilnic sînt internați cîte 60 – 100 de persoane, dar au fost și 120 de persoane. Cel mai dificil e cînd pe teritoriul instituției staționează 10 – 15 ambulanțe. La 50 -70 la sută aduși la Centrul nostru se confirmă prezența virusului Covid-19”, a menționat șeful instituției.

Pe parcursul zilei de ieri la Centrul Covid-19 au fost aduse 76 de persoane cu simptome de Covid-19. Pacienții se regăsesc pe teritoriul Centrului pînă la 24 de ore și ulterior în funcție de gravitatea cazului sînt repartizați în spitale.


Din aprilie pînă în prezent la Centrul de Covid s-au infectat doar doi medici. Aceștia s-au tratat și au revenit la muncă.

La întrebarea care e starea de spirit a personalului medical, Denis Cernelea a menționat că în mare parte medicii sînt obosiți, dar continuă să-și facă datoria. „Activăm de trei luni. Este evident că personalul medical este obosit, dar înțeleg responsabilitatea care cade pe umerii lor și continuă să-și facă munca cu dăruire Motivația medicilor și moralul lor scade însă atunci cînd observă că populația nu respectă recomandările autorităților. Dorim cu toții să revenim la un regim obișnuit de viață. Pentru aceasta e necesar ca și oamenii să dea dovadă de responsabilitate și să respecte toate cerințele medicilor”, a spus directorul Centrului Covid-19.

Aceeași sursă a mai adăugat că în dependență de starea pacientului , că ar fi medie ori gravă, medicii decid în ce instituție să-l direcționeze. Toate persoanele infectate sînt internate în spitalele din municipiul Chișinău, dar au fost si unele situații cînd au fost locuri puține și acestea au fost direcționate în spitalele din centrele raionale.

„Îndemnul meu e ca oamenii să dea dovadă de responsabilitate, să continue să poarte măști și să respecte distanța socialăr ca să putem reveni cu toții cît mai curînd la o viață normală”, a mai spus șeful Centrului Covid-19 din municipiul Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?