COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cîți moldoveni s-au bucurat de medicamente compensate

Cîți moldoveni s-au bucurat de medicamente compensate

Fiecare al cincilea moldovean a beneficiat, în prima jumătate a anului curent, de medicamente compensate acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, se arată într-un comunicat al Casei de Asigurări în Medicină.

Din numărul total de aproape 607 mii de beneficiari, cei mai mulți, circa 370 de mii, au primit medicamente compensate pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare, iar în jur de 94 de mii – preparate antidiabetice.

Volumul total al cheltuielilor pentru medicamentele parțial sau integral compensate a fost în primul semestru de peste 314 milioane de lei, în creştere cu aproape 15 milioane faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, transmite unimedia.info.


Totodată, în primele șase luni ale anului curent au fost prescrise şi achitate peste 2,6 milioane de reţete, cu cca 745 de mii mai puțin faţă de perioada similară din 2019. Această descreștere se explică prin faptul că de la declanșarea pandemiei de Covid-19 rețetele pentru medicamente compensate sînt prescrise pentru perioada maximă de trei luni de tratament.

Lista preparatelor compensate cuprinde în prezent 153 de denumiri comune internaţionale. Aceasta poate fi consultată la medicul de familie, în farmacii, la Info CNAM (0 800 99999) şi accesată pe site-ul CNAM, la rubrica „Medicamente compensate”.

Aceste preparate sînt destinate persoanelor cu boli acute și cronice, precum diabet zaharat, afecţiuni cardiovasculare, gastrointestinale, oftalmologice, respiratorii, psihice și neurologice, endocrine, boli rare etc. Cu medicamente compensate sînt asigurate şi gravidele, copiii cu vîrsta de pînă la 18 ani.

Preparatele compensate integral sau parţial sînt prescrise de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru sau neurolog, care indică în reţetă denumirea comună internaţională a medicamentului. Beneficiarul, la rîndul său, alege la farmacie medicamentul compensat dintr-un număr de preparate cu denumiri comerciale diferite, dar cu aceeaşi denumire comună internaţională. Accesaţi aici paşii necesari pentru a beneficia de aceste preparate.

În anul curent, pentru medicamente compensate au fost planificate aproximativ 655 de milioane de lei, iar pentru eliberarea preparatelor respective CNAM a contractat 221 de prestatori de servicii farmaceutice cu filialele acestora.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load