COVID-19 în MOLDOVA

Cîți copii sînt alăptați în Moldova

Cîți copii sînt alăptați în Moldova

În anul trecut, au fost alăptați puțin peste 89% din copiii cu vîrsta de pînă la trei luni și puțin peste 81% din copiii cu vîrsta de pînă la jumătate de an. Pînă la vîrsta de 1 an, această cifră constituie puțin peste 69% din numărul total de copii.

Statistica oficială nu estimează date cu privire la alăptarea exclusivă, aceste informații pot fi dobîndite doar prin studii populaționale.

Datele sînt prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul marcării în perioada 1-7 august a Săptămînii Mondiale a Alăptării, transmite IPN.


Genericul Săptămînii Mondiale a Alăptării din anul 2020 este „Susține alăptarea pentru o planetă mai sănătoasă – implică mobilizarea globală pentru susținerea protejarea și promovarea alăptării pentru sănătatea planetei și a populației”.

Potrivit ANSP, criza asociată cu COVID-19 a scos la iveală necesitatea și importanța susținerii continuă a alăptării – ca o intervenție importantă de protecție a sănătății care salvează vieți și protejează populația de infecții și boli.

Conform Convenției cu privire la Drepturile Copilului, fiecare copil are dreptul la o nutriție sănătoasă. Alăptarea îmbunătățește IQ-ul, succesele la școală și este asociată cu venituri mai mari în viața adultă. De asemenea, facilitează dezvoltarea copilului, reduce costurile de sănătate aducînd la cîștiguri economice atît pentru familiile, cît și la nivel național.

ANSP menționează că în Republica Moldova subnutriția este o problemă de sănătate publică. Conform datelor statistice al sistemului de sănătate, în 2019, la copiii cu vîrsta de pînă la un an, incidența prin malnutriție a constituit 12,8 cazuri la o mie de copii, inclusiv cu întîrziere în dezvoltare – 6,4 cazuri la o mie de copii. Incidența prin malnutriție la copii de 0-5 ani în aceeași perioadă a constituit cinci cazuri la o mie de copii, inclusiv cu întîrziere în dezvoltare – 2,9 cazuri la mie de copii.

Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului pînă la șase luni, și continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentației complimentare pînă la doi ani și mai mult.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load