COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cîte persoane au cerut ajutorul de șomaj

Cîte persoane au cerut ajutorul de șomaj

Peste 5,5 mii de cetățeni ai țării s-au adresat de la începutul lunii aprilie pentru indemnizația de șomaj.

În același timp, se menționează că această cifră ar putea fi mai mare, deoarece în birourile teritoriale ale Agenției Naționale pentru ocuparea forței de muncă nu au fost procesat toate cererile, transmite publika.md

Primele beneficii vor fi plătite la începutul lunii mai.

Anterior s-a comunicat că valoare plății va constitui 2775 lei. Însă funcționarii au precizat că beneficiarii vor primi suma calculată din data intrării în vigoare a legii respective și din momentul depunerii cererilor.


"Calculul se face reieșind din faptul 2775 de lei e vorba de o sumă lunară. Respectiv dacă adresarea a survenit pe 15, atunci va fi în jumătate", a menționat Cristina Arapan, șef de direcție ANOFM.

Doritorii de a obține indemnizația trebuie să fie șomeri. Cererile de solicitare a statutului de şomer se trimit la adresa electronică a subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă din raza domiciliului sau prin poștă. Documentele pot fi transmise pînă la sfîrșitul stării de urgență.

Indemnizațiile vor putea fi primite și de către cetățenii care au depus cereri la începutul acestei luni, înainte de intrarea în vigoare a legii respective.

"Noi luăm declarații, examinăm, dar decizia de obținere a acestui drept va fi din 7 aprilie", a comunicat Cristina Arapan.

După procesarea cererilor, acestea sînt expediate Casei Naționale de asigurări sociale.

"Cererile acestora sînt luate în considerare, sînt examinate, însă decizia de acordarea a dreptului va fi cu data de 7 aprilie", a spus șefa de Direcție ANOFM.

După procesarea cererilor, acestea sînt trimise Casei Naționale de Asigurări Sociale.

"Dacă persoana nu va avea un card social, banii vor fi transferați la contul bancar de salariu ale beneficiarilor. În cazul în care beneficiarul indemnizației de șomaj nu deține card bancar de salariu, banii vor fi transferați la oficiul poștal", a declarat Valentina Fedosesco, purtător de cuvînt CNAS.

În prezent, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a înregistrat peste 23,5 mii de șomeri. Beneficiari ai indemnizației de 2775 de lei pot fi și cetățenii care au rămas fără serviciu pînă la anunțarea stării de urgență.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load