Cîte milioane de lei va costa reabilitarea scărilor Palatului Republicii

Cîte milioane de lei va costa reabilitarea scărilor Palatului Republicii

Palatul Republicii Moldova din Chișinău (str. Maria Cebotari nr.16) este o întreprindere de stat, creată în baza hotărîrii Guvernului nr. 455 din 29 iunie 1994, fondator fiind Cancelaria de Stat.


Palatul Republicii are valoare de unicat grație arhitecturii deosebite. Timpul însă nu a cruțat construcția, astfel că este necesară reparația, informează Curentul.


Solicitat de reporterul nostru, directorul Î.S. Palatul Republicii, Nicolae Dumbrava, a declarat că, la moment, se repară treptele din fața Palatului Republicii.


„Clădirea Palatului Republicii Moldova a fost dată în exploatare în anul 1984 și are deja o vîrstă de 35 de ani. Ca oricare clădire de importanță națională, necesită unele lucrări de reparație, deoarece cu trecerea timpului și-a modificat aspectul de altă dată. La momentul de față au început deja lucrările de reparație capitală a treptelor din fața Palatului Republicii, deoarece ele sînt într-o stare deplorabilă și reprezintă un pericol chiar și pentru oamenii care trec pe aici. Aceste trepte nu au fost reparate niciodată de la darea în exploatare a clădirii, ele deja nu mai rezistă în timp și necesită reparație capitală”, a spus Nicolae Dumbrava.


Costul lucrărilor se estimează la circa 4 milioane de lei, banii fiind alocați din bugetul de stat conform hotărîrii de guvern care a fost aprobată de Guvern, în 2018. „Pentru reparația capitală a treptelor din fața Palatului Republicii a fost alocată suma de 4 706 180 lei. Agentul economic este responsabil pentru aceste lucrări și împreună ne-am propus ca lucrările respective să fie finalizate pînă la începutul lunii august”, a declarat Valeriu Celcinschi, inginer-șef.


Directorul întreprinderii, Nicolae Dumbrava, a declarat că nu sînt unicele lucrări necesare pentru clădirea Palatului. „Într-adevăr, clădirea Î.S. Palatul Republicii necesită în continuare reparație pe diferite segmente, cum ar fi sistemul ingineresc de aer cald și aer rece, care este deteriorat, în primul rînd, din punct de vedere tehnic. Acesta nu mai poate fi utilizat, deoarece din totalul motoarelor care generează căldură, numai doua funcționează”, a spus responsabilul.


Nicolae Dumbrava mai spune că, pentru anul 2019, preconizează să inițieze un nou concurs prin intermediul Agenției de Achiziții Publice în legătură cu reparația capitală a sistemului ingineresc de aer cald și aer rece. „În perioada respectivă sîntem la etapa de finalizare a proiectării volumului de lucrări la acest capitol. Îndată ce vom avea pregătit tot pachetul de documente, vom iniția o procedură de licitație”, a spus Dumbrava.Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load