Cîte înfracţiuni au fost depistate de CNA pe parcursul anului 2017

Cîte înfracţiuni au fost depistate de CNA pe parcursul anului 2017

Pe parcursul anului trecut, ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au depistat 881 de infracţiuni, dintre care 698 de acte de corupţie şi conexe corupţiei, 61 de cazuri de spălare de bani şi 122 de alte genuri de infracţiuni.


În comparaţie cu perioada similară a anului precedent, s-a constatat o creştere cu aproximativ 3 la sută a numărului de infracţiuni depistate, iar, potrivit criteriului de gravitate, 70% din totalul cazurilor au fost calificate ca deosebit de grave şi grave, 26% - mai puţin grave şi 4%  - uşoare.


Instituţiile în care au fost deconspirate cele mai multe cazuri de corupţie sînt din domeniile: justiţie şi afaceri interne - 119, sectorul privat - 115, administraţia publică locală - 100, securitatea bugetului şi patrimoniului public - 96, medicină - 30, educaţie - 16, serviciul militar – 9.


În sectorul privat şi liber profesionist au fost reţinute 150 de persoane fizice, 109 de directori de întreprinderi şi organizaţii private, 24 de avocaţi şi 11 executori judecătoreşti. 


Din punct de vedere teritorial, 69 la sută din numărul total de infracţiuni au fost înregistrate în capitala ţării şi în raioanele din centru, 22% - în mun. Bălţi şi raioanele de nord ale ţării, iar 9% - în Cahul şi raioanele de sud.


Prejudiciul stabilit pe procesele penale pornite în 2017 a constituit în jur de 47 de milioane de lei, dintre care pe 10 milioane de lei a fost aplicat sechestru, iar circa 2 milioane de lei au fost restituite benevol de către persoanele bănuite.


Totodată, în baza materialelor CNA, Serviciul Fiscal de Stat a încasat la buget suma de 10,5 milioane de lei.


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load