Cîte cazuri de gripă au fost înregistrate din noiembrie 2017 pînă în prezent

Cîte cazuri de gripă au fost înregistrate din noiembrie 2017 pînă în prezent

În Republica Moldova a fost raportată o activitate gripală de nivel scăzut, fiind totuşi identificate ambele tipuri de virusuri gripale A și B.


Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS), de la începutul lunii noiembrie 2017 şi pînă în prezent, au fost confirmate 111 cazuri, inclusiv 35 de cazuri confirmate de laborator.


Chiar şi aşa, acestea sînt în descreştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atunci cînd s-au înregistrat 922 de cazuri de gripă sezonieră.


În perioada noiembrie 2017 – februarie 2018, în Laboratorul Infecții Virale al Centrului Național de Sănătate Publică au fost investigate la prezența virusurilor gripale și nongripale, prin metoda molecular-biologică, 482 de probe de la persoane cu infecții respiratorii virale acute, dintre care la 31 de persoane a fost confirmat prezența virusului gripal de tip B, la 4 persoane a virusului gripal de tip A(H1N1) și la 163 de persoane a virusurilor nongripale.


Niciuna dintre aceste persoane nu a fost vaccinată contra gripei sezoniere. Pacienții au primit îngrijiri medicale conform protocoalelor clinice.


Pentru prevenirea îmbolnăvirilor și complicațiilor acestora, MSMPS atrage atenția asupra faptului că în această perioadă cetățenii trebuie să evite locurile aglomerate, să aerisească încăperile în care își desfășoară activitatea sau se odihnesc.


La apariția primelor simptome de răceală este necesar de întreprins următorii pași: adresarea imediată la medicul de familie, izolarea timpurie a bolnavului, utilizarea măștilor de protecție, dereticarea umedă cu folosirea dezinfectanților și alte măsuri recomandate de specialiști și administrarea tratamentului indicat de medic.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load