Cît mai țin ploile și cînd revine vremea frumoasă

Cît mai țin ploile și cînd revine vremea frumoasă

Vremea ploioasă, cu cer variabil, se va menţine pînă la începutul săptămînii următoare, transmite Moldpres cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).


Ploile „ciobăneşti” care au cuprins practic întreg teritoriul ţării se vor menţine în week-end, iar pe alocuri chiar şi la începutul săptămînii următoare. Sîmbătă şi duminică, valorile termice nu vor suferi mari schimbări, însă de luni vremea se va răci. Astfel, în următoarele zile mercurul termometrelor se va ridica pînă la 13-16 grade Celsius, ziua, iar luni şi marţi va coborî cu 2-3 grade. Temperaturile nocturne vor fi constante, încadrîndu-se între 3-8 grade Celsius, pe întreg teritoriul ţării.


Conform SHS, în ţara noastră, cantitatea lunară normală a precipitaţiilor în aprilie constituie 30-50 mm, iar numărul zilelor cu precipitaţii este în medie de 8-10 zile. Potrivit datelor observaţiilor multianuale, cea mai mare cantitate lunară de precipitaţii, precum şi zilnică, a atins valoarea de 172 mm, respectiv 98 mm, fiind înregistrată în 2008, la Bălăşineşti, Briceni. Precipitaţiile cad preponderent sub formă de ploaie, însă rămîne actual şi pericolul ninsorilor, un exemplu fiind 21-22 aprilie, 2017.


„Pentru agricultori ploile din ultimele zile sînt o binecuvîntare, pentru că au căzut lin, liniştit, cu o absorbţie maximală în sol. Astfel, pentru următoarea perioadă şi desfăşurarea lucrărilor ulterioare va fi asigurat un nivel optim de umiditate”, au precizat pentru Moldpres surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.


Şi în meteorologia populară, ploile din aprilie au o semnificaţie optimistă. „Prier umed aduce binecuvîntare. Negura din aprilie la răsărit și miazăzi e semn bun, iar de  tună în aprilie, nu te mai teme de ger”, afirmă mai multe surse.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load