Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cine sînt oficialii care hotărăsc cum trăiesc moldovenii în perioada stării de urgență

30 iul. 2020,, 07:07   Societate
5280 2

Pentru supravegherea de stat a sănătăţii publice şi în scopul asigurării unui grad adecvat de pregătire pentru urgenţele de sănătate publică, în R. Moldova, pentru prima dată în anul 2009, a fost aprobată componenţa nominală a Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică.

Ani la rînd, componența acesteia s-a schimbat, odată cu venirea noilor guverne la putere. Astfel, în 2020, an în care am fost loviți de pandemia provocată de coronavirus, componența nominală a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică arată astfel:

1. CHICU Ion - Prim-ministru, președinte al Comisiei

Între anii 1989 și 1994 Ion Chicu a studiat la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), Facultatea Management, licențiat în Management Economic.

2. DUMBRĂVEANU Viorica – ministru al sănătății, muncii și protecției sociale, vicepreședinte al Comisiei


În 1994-1997, Viorica Dumbrăveanu a studiat la Colegiul Republican de Informatică (actualmente Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale), Facultatea de Drept, specialitatea drept general. A obținut titlul de licențiat în jurispridență la Universitatea de Stat din Moldova, pe care a absolvit-o în 2001. Din 2003, Dumbrăveanu este magistru în drept, specializarea drept penal și criminologie.

3. FURTUNĂ Nicolae – director al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, secretar al Comisiei

Între 1985 – 1993, Nicolae Furtună a studiat la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. În perioada 1993 – 1994, face stagiul de internatură Centrul de igienă şi epidemiologie Ungheni. Furtună a mai făcut școala de management în Sănătate Publică USMF, iar în 2017 devine doctorand CNSP.

4. LOZAN Oleg – director al Școlii de Management în Sănătate Publică, coordonator național de sănătate publică

Oleg Lozan activează la Universitatea de Stat de Medicină si Farmacie „Nicolae Testemiţanu" încă din anul 1994, imediat după absolvirea acestei instituții. Aici, în 1999 susţine teza de doctor in ştiinţe medicale, iar în 2012 – teza de doctor habilitat în științe medicale.

5. LESNIC Cristina – viceprim-ministru pentru reintegrare

Cristina Lesnic, în anul 2004, a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Drept, iar în 2005 a devenit magistru în drept. La capitolul studii, vicepremierul pentru Reintegrare deține și doctoratul în drept internațional. A făcut un stagiu profesional la Şcoala Naţională de Administrare de pe lîngă prim-ministrul Republicii Franceze, Paris.

6. PUȘCUȚA Serghei – viceprim-ministru, ministru al finanțelor

Între anii 1989 – 1994 , Serghei Pușcuța studiază la Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea management, specializarea manager-economist. Ulterior, în perioada 1995 – 1998, își face studiile la Academia de Administrare Publică de pe lîngă Guvernul Republicii Moldova, Facultatea relații internaționale, specializarea referent în relații internaționale.

7. PERJU Ion – ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului

În perioada 1994 – 1999, Ion Perju învață la facultatea de economie, specialitatea: management – economie, la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Apoi, între anii 2000 – 2005, tot la Universitatea Agrară de Stat, își face studiile în doctorantură, facultatea de economie, catedra management.

8. ȘAROV Igor – ministru al educației, culturii și cercetării

Între anii 1984 și 1991, Igor Șarov învață la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie, apoi, în perioada 1992-1995, își continuă studiile de doctorat la Universitatea de Stat din Moldova, devenind doctor în istorie.

9. VOICU Pavel – ministru al afacerilor interne

În anul 1995, Pavel Voicu devine licențiat în Drept, după ce-și face studiile la Academia ,,Ştefan cel Mare’’ a MAI. În perioada 2006–2007 învață la Academia de Administrare Publică pe lîngă Președintele Republicii Moldova, Facultatea de Drept constituțional, Master în Drept, iar din 2010 și pînă în 2014 studiază la Institutul de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei, devenind doctorand.

10. RĂILEAN Serghei – ministru al economiei și infrastructurii

Nici Sergiu Răilean nu are studii în domeniul medicinei. Între 1991 și 1994, viitorul ministrul învață la Colegiul republican de informatică și drept, specialitatea – operator calculatoare, categoria superioară. Iar în perioada 1994-1999, își face studiile la Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea Relații Economice Internaționale.

11. NAGACEVSCHI Fadei – ministru al justiției

Între 2003 și 2007, Fadei Nagacevschi își face studiile de licență la facultatea de Drept, Universitatea de Stat din Moldova, iar din 2007 pînă în 2008 – cele de masterat, tot la USM.

12. ȚULEA Oleg – ministru al afacerilor externe și integrării europene

În anul 2002, Oleg Țulea primește diploma de licență în științe politice, Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, Universitatea de Stat din Moldova, un an mai tîrziu - diplomă de masterat în științe politice, Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, USM. Peste doi ani, în 2005, Țulea încheie studiile în România, unde se alege cu diploma de masterat în management politic.

13. PÎNZARI Alexandru – ministru al apărării

În perioada anilor 1988 și 1992, actualul ministru al apărării învață la Colegiul de marină din Odesa, Ucraina, iar din 1992 și pînă în 1997 studiază la Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare”, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova. Urmează și alte cursuri în doombaterii traficului de droguri, traficului de persoane, terorismului, etc.

14. IACONI Liliana – secretar general al Guvernului

În perioada 1990-1995, Liliana Iaconi studiază la Academia de Studii Economice de la București, specialitatea Economii generale.

15. POSTICĂ Natalia – consilier în domeniul dezvoltării sociale în cabinetul Prim-ministrului

Nu se cunosc informații despre studiile Nataliei Postică, însă aceasta a fost, în ultimii ani, consultant principal în cadrul Aparatului președintelui R. Moldova.

16. RÎMIȘ Constantin – secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale”.

În anul 1996, Constantin Rîmiș absolvește Facultatea medicină profilactică a Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, iar în 2000 încheie studiile de doctorat la Catedra Medicina Muncii, Departamentul Medicină Preventivă la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa”din Iaşi, România. În anul 2012 face masteratul la Școala de Management în Sănătate Publică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”.

17. BURDUJA Sergiu – director general al Serviciului Vamal

Sergiu Burduja și-a făcut studiile, în perioada 1986-1993, la Academia de Studii Economice din Moldova.

18. ESAULENCO Alexandr – director al Serviciului de Informații și Securitate

Alexandr Esaulenco și-a făcut studiile în 1994–1999 la Facultatea de Drept a Universității Libere Internaționale din Moldova. În 2017, și-a început studiile de master în cadrul aceleiași universități, specialitatea drept internațional.

19. HARABAGIU Mihail – șef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă

În perioada anilor 1983-1985, Mihail Harabagiu satisface serviciul militar în termen în Forţele Armate ale URSS. După absolvirea Şcolii medii speciale de miliţie a MAI, în 1987 se întruneşte în activitatea practică, fiind numit inspector de sector. În 1990 este promovat la Şcoala superioară de miliţie din or. Kiev, Ukraina, pe care o absolveşte cu succes în 1993.

20. BELOBROV Angela – director general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină

Angela Belobrov a absolvit Colegiul Naţional de Comerţ din Chişinău în anul 1994, apoi facultatea de Contabilitate şi Audit a Academiei de Studii Economice din Moldova, în anul 1999, şi studiile de doctorat la specialitatea „Finanţe; monedă; credit” (2009). În anul 2011 a susținut teza de doctorat cu tema „Efectele financiare ale migraţiei externe a forţei de muncă din Republica Moldova”, obținînd gradul științific de doctor în economie. În anul 2014 a obținut titlul de conferențiar universitar.

21. GVIDIANI Alin – șef al Biroului politici de reintegrare, Cancelaria de Stat

Nu se cunosc date biografice despre actualul șef al Biroului de reintegrare.

22. VLAH Irina – guvernator al unității teritoriale autonome Găgăuzia

În perioada anilor 1991și 1996, Irina Vlah studiază la Universitatea de Stat din Comrat, Facultatea de Drept. Din 2001 și pînă în 2008 își face studiile de doctorat în cadrul Academiei de Științe a Republicii Moldova. Iar în 2008 susţine teza de doctorat cu tema ”Concepția modernă a dezvoltării serviciului public în Republica Moldova”.

23. BUDZA Oleg – președinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova

Actualul șef al CSNM a studiat la Institutul Politehnic din Chişinău, specialitatea „inginer constructor”.

24. PRISEAJNIUC Eremei–director general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale

Între anii 1999 - 2004. Eremei Priseajniuc studiază la Universitatea de Stat din R. Moldova, specializarea Drept internațional, devenind licențiat în Drept. În perioada anilor 2009 și 2011 și-a făcut studiile de masterat în Drept, specializarea Drept internațional și instituțional la Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?