COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cine ar trebui să răspundă pentru daunele provocate de copacul care căzut peste mașină

Cine ar trebui să răspundă pentru daunele provocate de copacul care căzut peste mașină

Ploile torențiale și furtunile devin adesea o adevărată nenorocire pentru Chișinău.

Pe lîngă drumurile care se transformă în rîuri și borțile din asfalt, locuitorii capitalei suferă adesea și din cauza copacilor care cad - uneori se rup liniile electrice, uneori sînt afectate clădirile, dar cel mai des suferă mașinile.

Cum poate proprietarul mașinii să primească despăgubire?

Unul dintre locuitorii capitalei s-a confruntat cu o asemenea situație - la o intersecție, peste mașina lui a cazut un copac, iar el, din fericire, nu a fost rănit. Poliția a sosit la fața locului și a întocmit un proces-verbal în care a menționat că șoferul nu este vinovat de incident.


După aceea, bărbatul s-a adresat Centrului de Expertiză de pe lîngă Ministerulu Justiției al Republicii Moldova pentru a evalua daunele provocate mașinii. Experții au ajuns la concluzia că reparația mașinii îl va costa 62 mii lei.

Conducătorul a luat devizul de cheltuieli de la experți și a dat în judecată "Asociația de gospodărire a spațiilor verzi", însă întreprinderea municipală nu s-a considerat vinovată și a refuzat să recunoască procesul.

Ei au încercat să se refere la circumstanțe imprevizibile – adică Serviciul Hidrometeorologic al Moldovei a emis o avertizare de schimbare bruscă a vremii și a anunțat cod galben, ceea ce înseamnă că a intervenit o forță irezistibilă.

Instanța a respins argumentele privind circumstanțele imprevizibile. După audierea părților, instanța a decis că întreprinderea municipală, responsabilă de spațiile verzi, este obligată să acorde despăgiri șoferului în volum deplin. După aceasta, instanța a precizat că, potrivit legii, autoritățile publice locale asigură condiția fitosanitară adecvată a spațiilor verzi, indiferent de apartenența lor, cu organizarea măsurilor necesare pentru identificarea, prevenirea și combaterea dăunătorilor și bolilor.

Întreprinderea municipală nu a adus dovezi că a luat toate măsurile stabilite de lege pentru a îngriji copacul căzut.
Avocații întreprinderii municipale au decis să cîștige procesul, prin toate mijloacele posibile. Ei au atacat decizia cu recurs. În plîngerea adresată Curții Supreme de Justiție, avocații au constatat că șoferul vătămat nu are dreptul să pretindă despăgubire pentru că el nu este proprietarul mașinii (el conducea mașina prin procură).

Curtea Supremă de Justiție a respins argumentele avocaților și a lăsat în vigoare decizia instanței. Curtea Supremă de Justiție a obligat întreprinderea municipală să plătească 61.234 lei șoferului pentru repararea autovehiculului, transmite portal.taxexpert.md.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load